Chifteluţe de quinoa
Foto: Michael & Christa Richert, freeimages.com
Pentru azi, vă propunem o reţetă având la bază un ingredient pe care incaşii îl considerau “alimentul-mamă”: quinoa. Deşi este mai puţin cunoscută la noi, poate fi găsită în rafturile cu produse bio din supermarket sau în magazinele cu produse naturiste.
Ingrediente
150 g quinoa
3 dovlecei sau zucchini
un cartof mare
făină de orez
seminţe de susan
sare, cimbru, piper
ulei
Mod de preparare
Se spală bine quinoa, apoi se fierbe. Dovleceii se taie cubuleţe şi se călesc cu puţin ulei, apa, sare şi cimbru. Cartoful se fierbe în coajă. Se uneste quinoa cu dovleceii şi cu cartoful pisat, adăugându-se nişte piper. Se formează mingiute şi se trec printr-o farfurie cu făină de orez amestecată cu seminţe de susan. Se coc o jumătate de oră, la 180 grade.
QUINOA
Quinoa provine din America de Sud şi, deşi se consideră că este una dintre cereale, ea este o sămânţă care face parte din familia chenopodiacee, alături de spanac şi de sfeclă. Nu are gluten, este bogată în fitonutrienţi şi contine două flavonoide – quercetin şi kempferol – în concentraţie mai mare chiar decât în fructele de pădure. Pe langă efectele antioxidante, quinoa este o foarte bună sursă de proteine, conţinând toţi cei nouă aminoacizi esentiali pentru organismul uman.
Poate fi consumată cu încredere şi de persoanele care doresc să slăbescă, pentru că indicele glicemic este scăzut. O jumatate de cană de quinoa fiartă înseamnă 111 calorii. Conţine, de asemenea, fibre şi fier.
Folosită la micul dejun sau la prânz, împreună cu alte legume, quinoa este una dintre cele mai sănătoase alegeri pentru alimentaţia întregii familii.
Leave a reply →