Arome de toamnă: budincă de gutui
Autor: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
Gutuile sunt emblema acestui anotimp. Mai sunt numite şi “merele de aur”, datorită proprietăţilor pe care le conţin. Budinca de orez cu gutui este un fel excelent de mâncare. Dacă nu aţi încercat nicioadata, acum este momentul să o faceţi. Nu amânaţi, este delicioasă!
Ingrediente
5 gutui potrivite
o cană de orez
zahăr brun, după gust
două pliculeţe zahăr vanilat
coajă de portocală răzuită
sare
Gutuile se taie cubuleţe. Într-un vas se pun două căni cu apă, zahăr brun, un plic cu zahăr vanilat şi se lasă până clocoteşte. Se adaugă gutuile şi se lasă la fiet până se înmoaie. Apoi se scot cu o spumieră, se opreşte o cană de compot, se pune orezul şi se completează cu apă. Când orezul este fiert se adaugă coaja de portocală, vanilia rămasă şi un praf de sare. Se aşază un rând de orez, unul de gutui până când se termină compoziţia. Se incheie cu un strat de gutui, apoi se dă la cuptor, la foc mediu, 25-30 min.
Varianta mai simplă este aceea de a amesteca gutuile cu orezul fiert şi de a le lăsa pe foc ca să mai dea câteva clocote împreună. Budinca se va lăsa un timp la răcit, înainte de a fi adusă la masă.
GUTUILE
Au un conţinut bogat de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici.
Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică, digestivă şi expectorantă.
Gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Dacă sunt mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi elimină oboseala.
Concentraţia mare de potasiu din gutui scade presiunea vasculară, iar subtanţele pectice sunt esenţiale în reducerea colesterolului!
Leave a reply →