Tort cu ananas si capsuni
Autor: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
Atunci când aniversăm ceva, mâncarea bună face ca bucuria să fie completă. Dificultatea cea mai mare este la desert, pentru că, de regulă, în el se strâng cele mai multe calorii. Soluția unui tort sănătos vine din alimentația raw-vegană.
Ingrediente
Pentru blat:
200 g migdale
100 g de curmale moi (sau hidratate)
o jumătate de linguriță de vanilie măcinată
Pentru cremă:
600 g ananas
160 g caju
100 g suc de agave
100 g unt de cocos topit
vanilie măcinată
sare
4 capșune
Mod de preparare
Blatul: Se pun în blender migdalele, curmalele și vanilia măcinată și se mixează bine. Se alege o tavă rotundă, cu marginea detașabilă, și se presează bine, cu mâinile, compoziția din blender. Se introduce tava în congelator pentru câteva minute.
Crema: Se mixează în blender ananasul, nucile de caju, siropul de agave, untul topit, vanilia măcinată și puțină sare. Se pune jumătate din cremă peste blat și se introduce din nou, pentru câteva minute, la congelator.
În blender, peste crema rămasă, se adaugă cele patru căpșuni și se mixează. Se obține o cremă de culoare roz, care se toarnă deasupra. Apoi tortul este pus, pentru patru ore, în congelator. Înainte să fie servit, trebuie să stea 10-15 min la temperatura camerei.
Când se va detașa marginea tăvii, va rezulta un tort în trei straturi de culori: blat maro, cremă albă și cremă roz.
ANANASUL
Fructele de ananas conţin bromelină, fibre, fitonutrienti (acid cumaric, acid clorogenic), pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanti si polifenoli (betacaroten).
Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus, capabil să accelereze digestia proteinelor. Aceasta are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale.
În aplicatii cutanate, bromelina scade inflamaţia şi calmează durerile articulare din artrite sau entorse.
Ananasul are proprietăţi purgative, detoxifiante, antidepresive şi are efect revigorant.
Conţinutul crescut de vitamina C din ananas are efecte remarcabile asupra pielii deoarece menţine crescut nivelul de colagen, care răspunde de elasticitatea şi fermitatea acesteia.
În plus, betacarotenul ajută la hidratarea şi uniformizarea culorii tenului, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a epidermului.
Leave a reply →