• Avem nevoie de vaccinul antigripal?

    Avem nevoie de vaccinul antigripal?

    Text: Dorelia Pironea
    Foto: freeimages.com

    Printre pregătirile pentru iarnă, trebuie să luăm în calcul şi protejarea sănătăţii noastre în lunile reci ale anului. Începe sezonul ploios, cu temperaturi scăzute, deci, pentru aceste condiţii, trebuie să avem sistemul imunitar foarte puternic. Altfel vom fi predispuşi răcelilor şi gripei.

    Diferenţa dintre răceală şi gripă

    Răceala afectează organismul pe o durată scurtă şi poate fi contactată pe tot parcursul anului. Dr. Mihaela Neaga, medic de familie la Clinica Premed, explică faptul că „răceala este determinată de rinovirusuri. Aceasta debutează cu durere de cap, durere de gât, secreţii nazale şi stare de oboseală. De cele mai multe ori  este de etiologie virală.”

    Gripa este o boală care apare predominant în lunile de iarnă. Ea se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta.„Gripa este determinată de virusuri gripale. Debutează brusc cu: febră mare, frison, durere de gât, durere de cap, tuse persistentă, dureri musculare, stare de oboseală, rinoree mucopurulentă, putând pune chiar în pericol viaţa”, atenţioneazădr. Mihaela Neaga.

    Importanţa vaccinării

    Gripa este una dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinul anti-gripal trebuie adminstrat anual. Dr Mihaela Neaga precizează de ce: „Vaccinarea este o metodă de profilaxie, asigurând protecţie anti-gripală aproximativ şase luni. Tulpinile virusului gripal se diversifică foarte repede, de aceea vaccinul trebuie repetat anual. În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănăţătii selecţionează  trei tulpini pentru vaccinul antigripal. Selecţia se bazează pe suspicionarea unor viruşi ce ar putea ataca în acel an. Vaccinarea se efectuează numai în stare de sănătate deplină a pacientului, în lunile octombrie-decembrie, sau la începutul unei epidemii.”

    Există cazuri în care vaccinarea nu poate fi efectuată. Dr. Mihaela Neaga explică acest aspect: „Vaccinarea estecontraindicatăîn caz de alergie la una sau mai multe componente ale vaccinului”.

    În primele zile după efectuarea vaccinului antigripal, pacienţii se pot simţi slăbiţi, obosiţi şi pot acuza dureri musculare. Aceste simptome intră în categoria efectelor adverse ale vaccinului.

    Cazuri limită

    Sunt anumite persoane care prezintă un risc mai crescut în faţa virusurilor. Deşi „gripa poate afecta orice persoană fără să aleagă starea de sănătate sau vârstă, totuşi persoanele peste 65 ani, cele cu boli cronice pulmonare, cardiace, hepatice, renale, persoanele cu HIV, persoanele care lucrează în spitale, grădiniţe, şcoli, copiii între 6 luni şi 2 ani, şi femeile însărcinate sunt întodeauna mai predispuse, complicaţiile fiind mai grave şi mai frecvente”, declară dr. Mihaela Neaga, medic de familie la Clinica Premed.

    Leave a reply →