Otita nu este contagioasă, dar este periculoasă
Otita este o afecțiune care ne înspăimântă, fiind adesea asociată cu pierderea auzului. De aceea este bine să fim informați și mai ales prudenți la primele semne de alarmă.
Otita este o infecție a urechii mediii (otita medie) sau a urechii externe (otita externă). În funcție de agentul patologic, otitele pot fi bacteriale, virale sau fungice. Factorii favorizanți pentru apariția otitelor medii infecțioase sunt legați în principal de obstrucția foselor nazale și a rinofaringelui: viroze respiratorii, sinuzite acute, vegetații adenoide („polipi”), deviația de sept nazal, rinite. De asemenea unele condiții generale pot crește riscul apariției otitelor medii, cum ar fi diabetul zaharat, imunitatea scăzută.
Otitele externe sunt mai frecvente în timpul verii, fiind transmise prin apa contaminată care intră în ureche (la mare, la piscină). Primele simptome în cazul otitei medii sunt date de hipoacuzie însoțită de durere, careeste bruscă, intensă, pulsatilă și accentuată nocturn. Dacă este vorba de o otită externă atunci durerea este primul semnal de alarmă și abia apoi hipoacuzia și secrețiile.
Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei și aexamenului clinic efectuat de către medicul ORL-ist. Otoscopia (vizualizarea directă a timpanului și a conductului auditiv extern) este de obicei foarte sugestivă pentru stabilirea diagnosticului de boală. În cazul în care timpanul a fost perforat se recoltează secreție pentru efectuarea antibiogramei.
Este foarte important consultul și tratamentul specializat, pentru că otita medie netratată la timp poate duce la pierderea auzului, prin spargerea timpanului. Alte posibile complicații ale otitei medii sunt otomastoidita (inflamația osului din spatele urechii), pareza facială, afectarea urechii interne, cronicizarea otitei cu persistența perforaiei timpanale. Stabilirea corectă a diagnosticului și urmarea tratamentului, dar și îndepărtarea cauzelor favorizante asigură, în marea majoritate a cazurilor, vindecarea otitei. Este important de știut că otita medie nu este contagioasă în mod direct, ci indirect ea însoțind adesea infecțiile respiratorii.
Vă așteptăm la Centrul Medical Premed pentru un consult de specialitate ORL. Nu vă tratați „după ureche”, lăsați-i pe specialiștii noștri să vă pună un diagnostic corect și să vă recomande cel mai bun tratament.
Pentru informații și programări, sunați la 0752588812.
Foto: Shutterstock