• Centrul Medical Premed și Liceul Teoretic Mihai Ionescu, împreună în proiectul Săptămâna altfel

    Centrul Medical Premed și Liceul Teoretic Mihai Ionescu, împreună în proiectul Săptămâna altfel

    Centrul medical Premed a organizat pe 6 și 7 aprilie lecții de educație pentru sănătate destinate elevilor Liceului Teoretic Mihai Ionescu în cadrul programului național „Săptămâna altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

    „Săptămâna altfel este destinată educației nonformale, prin care elevii sunt puși in diverse situații de viață pentru a observa și experimenta direct multe cunoștințe pe care le acumulează în timpul programului de studiu”, a declarat directorul Liceului Teoretic Mihai Ionescu, Livia Manea.

    Copil periuta de dintiÎntâlnirea dintre cadrele medicale și elevii din grupele pregătitoare și din ciclul primar a avut loc în liceu și, a doua zi, la sediul clinicii din str. Prelungirea Ghencea nr. 27. Copiii au urmărit un film educativ de animație, din care au învățat cum pot fi prevenite cariile dentare. Principalele informații, transmise într-un mod accesibil și adaptat vârstei, au fost: importanța periajului dentar cu pastă de dinți cu fluor, a folosirii aței dentare, rolul zaharurilor în apariția cariilor și necesitatea vizitelor periodice la medicul dentist.

    Dr. Aurelia Ritivoiu, medic primar pediatru la Premed, a prezentat apoi elevilor informații privind igiena și prevenirea bolilor și a discutat care este rolul medicului în menținerea sănătății și tratarea afecțiunilor copilăriei. „Câteva noțiuni de anatomie, igienă corporală și a alimentelor, vizitele la medicul pediatru, acestea au fost subiectele la care copiii au fost deosebit de receptivi”, a subliniat dr. Ritivoiu.

    Elevii au făcut cunoștință cu mascota Centrului medical Premed, în formă de inimă verde, sănătoasă și foarte prietenoasă. „A fost cea mai frumoasă zi!”, a mărturisit Aser, unul dintre elevii din clasa pregătitoare. „Vrem să mai venim!”, a spus Estera, contrazicând astfel convingerea că cei mici se tem de medici. „Ce drăguț a fost când am îmbrățișat inimioara!”, a exclamat Carmen, o altă fetiță din clasa pregătitoare.

    „Vizita la Premed i-a ajutat pe copii să facă o conexiune între teorie și practică în privința educației pentru sănătate”, a adăugat Livia Manea. „Ei au făcut cunoștință cu personalul unui centrul medical cu înalte standarde profesionale, într-un context prietenos, acestă experiență pozitivă fiind benefică pentru formarea atitudinilor față de sănătate și sistemul medical”.

    Un copil informat va deveni un adult responsabil, care va contribui la menținerea stării de sănătate și va colabora cu specialiștii atunci când se va instala o afecțiune. Factorul cel mai important al stării de bine este stilul de viață sănătos, care constă, de fapt, într-o serie de alegeri zilnice pe care le face individul în privința alimentației, efortului fizic, igienei, odihnei, controlului stresului și echilibrului emotional.

    „Educația pentru sănătate, realizată corespunzător, ar trebui să țină la distanță cele mai frecvente afecțiuni din domeniul pediatriei, astfel încât copilul să nu se confrunte cu suferința”, a afirmat managerul Centrului Medical Premed, dr. Svetlana Ciocârlan.

    „Mai mult decât atât, copilul de astăzi este adultul de mâine, iar dacă va respecta încă de la vârste mici principiile unui stil de  viață sănătos, atunci bolile civilizației ar putea fi prevenite. Noi, echipa Centrului medical Premed, ne implicăm în astfel de proiecte de educație pentru că dorim ca toți copiii, împreună cu părinții și bunicii lor, să aibă parte de Sănătate în toate în plan fizic, psihic și social”.

    Leave a reply →