• Gingivita, o problema ușor de rezolvat

    Gingivita, o problema ușor de rezolvat

    Autor: dr. Loredana Dumitrașcu
    Articol publicat în revista Viata + Sănătate

    Gingivita este poate cea mai cunoscută dintre toate afecţiunile țesutului prin care dintele se fixează de osul maxilar. Cauza principală a gingivitei cronice simple este existenţa pe dinte a plăcii dentare microbiene, iar tratamentul ei înseamnă pur și simplu o igienizare corectă a gurii.

    Gingia este formată din marginea liberă, care se „mulează” pe coroana dintelui, din papila care se inseră între dinţi şi din porţiunea fixă, aderentă de osul maxilar. Culoarea gingiei normale poate fi de la roz deschis la maron închis şi negru la populaţiile de culoare, la care pigmentul numit melanina este în exces. În zona fixată de os, gingia are aspect de coajă de portocală; excepţie face gingia copiilor mici, până în cinci ani, şi cea a vârstnicilor.

    De la gingia sănătoasă la gingivită

    Gingivita înseamnă de fapt o inflamaţie a gingiei, care nu apare dintr-o data, ci progresiv; poate fi localizată la nivelul papilei interdentare, la marginea liberă a gingiei, la unul sau la mai mulţi dinţi. Se poate vorbi despre gingivită cronică atunci când evoluţia este de lungă durată, nedureroasă, şi de aceea bolnavul nu se prezintă la medicul dentist.  Semnele de boală, de regulă tolerate, sunt: o gingie de un roşu deschis, fără aspectul de „coajă de portocală”, suprafaţa devenind netedă şi lucioasă; un uşor prurit gingival; usturime uşoară; dureri discrete la periaj, la contactul gingiei cu alimentele dure, fierbinţi sau acre; sângerare în timpul periajului dentar, uneori chiar la presiunea exercitată de alimente pe gingie.

    Pentru diagnostic și tratamente dentare, vizitați cabinetul de stomatologie al Centrului Medical Premed

    Soluţia: la cabinet şi acasă

    stomaTratamentul gingivitei constă în descoperirea cauzei care produce inflamaţia gingiei: placă dentară, tartru, obturaţii mari, incorect realizate, alte lucrări protetice neadaptate, care irită, traumatizează gingia. Medicul realizează un detartraj, urmat de lustruirea suprafeţelor dinţilor. Pe zona afectată, medicul poate aplica substanţe antimicrobiene, antiseptice, sau chiar produse pe bază de plante. De asemenea, medicul verifică starea întregii cavități orale, identifică riscurile și predispozițiile spre carie,  boală parodontală sau afecțiuni ale mucoasei si recomandă, la nevoie, tratamente complexe.

    Tratamentul trebuie continuat acasă, prin perierea dinţilor de cel puţin două ori pe zi. Există substanţe, numite „revelatori de placă dentară”, care colorează doar zonele incorect periate. Astfel puteţi verifica cât de corectă este tehnica de periaj folosită sau cât de conştiincios sunteţi. Nu uitaţi de mijloacele auxiliare de menţinere a igienei orale (firul de mătase, apa de gură şi stimulatoarele gingivale).

    În cazul în care aveți gingivită, sângerarea din timpul igienizării zilnice, dacă apare, nu este produsă de periajul intempestiv, ci se datorează fragilităţii vaselor din gingia inflamată. Întreruperea periajului sau evitarea lui nu va rezolva problema, ci o va agrava.

    Gingivita cronică simplă este reversibilă; tratamentul ei este de fapt unul şi acelaşi lucru cu atitudinea preventivă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o avem faţă de problemele dinţilor.

    Leave a reply →