• Implantul cohlear la copii. Interviu cu Anca Modan, audiolog

    Implantul cohlear la copii. Interviu cu Anca Modan, audiolog

    Redactor: Dorelia Pironea
    Foto: Oana Hogrefe Photography

    ancamodanCând nervii care fac legătura între urechi şi creier sunt incomplet dezvoltaţi, atunci diagnosticul primit de copil este de hipoacuzie. Un copil diagnosticat astfel nu va auzi vag sunete din mediul său, sau nu va auzi deloc.

    Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Acest implant lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

    Când este nevoie să se apeleze la implantul cohlear?

    Pentru pacienţii purtători de proteze auditive clasice, care nu obţin la testele de inteligibilitate a vorbirii un scor mai mare de 50%, există alternativai mplantului cohlear. În cazul copiilor, este de asemenea recomandată purtarea de proteze auditive clasice minim 3-6 luni înainte de a se lua decizia implantării cohleare. Aceasta decizie se ia la nivelul spitalului care are în îngrijire pacientul, de către o comisie multidisciplinară formată din medic ORL, audiolog, psiholog şi logoped, pe baza progreselor auditiv-verbale înregistrate de copilul protezat auditiv.

    Cine beneficiază de tratament prin implant cohlear?

    Pot beneficia de implant cohlear pacienţii cu hipoacuzii severe sau profunde, protezaţi corect şi care au beneficiat de sprijinul unui logoped pentru antrenament auditiv-verbal minimum 6 luni, şi a căror stare de sănătate permite intervenţie chirurgicală. Lipsa osificării sau fibrozării masive la nivelul cohleei reprezintă o condiţie esenţială pentru a lua în calcul intervenţia de implantare cohleară.

    De ce ar alege un părinte implantul în locul aparatului auditiv?

    În situaţiile în care protezele auditive clasice nu îi oferă copilului posibilitatea de a auzi şi de a-şi însuşi corespunzător limbajul, este de la sine înţeles că familia va căuta o soluţie care să îi permită copilului să se dezvolte normal din punct de vedere auditiv, să urmeze o şcoală normală, să se integreze cu succes în societate şi în viaţa profesională. Singura soluţie în acest sens este reprezentată de implantul cohlear.

    Care sunt dispozitivele pe care le va purta copilul, pe lângă implant, pentru a auzi?

    Un sistem de implant cohlear este alcătuit dintr-o parte internă, pasivă şi o parte externă, activă. El este suficient pentru a oferi pacientului informaţii auditive, cu alte cuvinte nu există necesitatea purtării de alte dispozitive împreună cu implantul, pentru a auzi.

    Partea internă, implantabilă, este alcătuită din corpul implantului, de la care porneşte lanţul de electrozi care vor fi plasaţi de către chirurg în interiorul cohleei. Partea externă este reprezentată de un procesor, care captează şi transformă sunetele din unde acustice în impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt transmise de la procesor la partea implantată prin intermediul unei antene de dimensiunea unei monede mici, care pentru unele tipuri de implant poate fi chiar încorporată în procesor. Partea internă va transmite stimulii electrici electrozilor situati în cohlee, care vor stimula terminaţiile nervului auditiv, oferind astfel informaţii auditive.

    Cât de des trebuie verificat copilul cu implant?

    După operaţia de implantare cohleara se va aştepta o perioadă de 2-4 săptămâni până la punerea lui în funcţiune, pentru a permite vindecarea structurilor implicate în intervenţia chirurgicală. Schema de reglaje pentru copiii cu implant diferă de la caz la caz, dar, în general, aceasta presupune verificarea şi reglarea procesorului iniţial la o luna, apoi la trei luni, apoi la şase luni şi în cele din urmă, anual.

    Copiii implantaţi prezintă performanţe şcolare şi duc o viaţă normală?

    Majoritatea covârşitoare a copiilor implantaţi cohlear la timp au performanţe şcolare normale şi trăiesc o viaţă normală.Pentru acest lucru este însă nevoie de o intervenţie cât mai precoce. Ideal este ca până la vârsta de trei luni copilul să fi fost diagnosticat, până la şase luni să fi fost protezat corect cu proteze auditive clasice şi până la un an să existe deja o direcţie clară în privinţa necesităţii implantării cohleare.

    Pentru cei implantaţi la vârste mai mari, efortul familiei este esenţial, alături de cel al logopedului şi audiologului, pentru o recuperare cât mai rapidă şi completă a anilor petrecuţi fără auz.

    Aş vrea să subliniez faptul că implicarea familiei este esenţială în recuperarea auditiv-verbală a oricărui copil hipoacuzic, susţinerea şi stimularea acestor copii de către familie se va reflecta cu siguranţă în obţinerea rezultatului urmărit prin orice demers de recuperare a auzului: integrarea normală a copilului în societate.

    Leave a reply →