• Insolația la copii

    Insolația la copii

    Autor: Dr. Cristina Anca Dăscălescu
    Articol preluat din revista Viata + Sănătate
    Foto: Dreamstime

    Majoritatea popoarelor antice i-au atribuit soarelui calităţi supranaturale şi l-au considerat un zeu important în viaţa lor. Astfel că sumerienii, aztecii, babilonienii şi chiar romanii, nu de puţine ori, îi aduceau soarelui omagii însoţite şi de jertfe umane. Din neştiinţă, i-au consacrat soarelui o zi de închinare săptămânală şi un ceremonial fastuos.

    Dar astăzi, când suntem în era informaţiei ştiinţifice, a tehnologiei spaţiale şi a comunicării eficiente, nu mai avem nevoie de superstiţii şi nici de astrologie. Soarele rămâne în continuare o stea importantă în viaţa noastră, dar impersonală şi care ne tratează imparţial pe noi, oamenii, indiferent dacă suntem buni sau răi, în ochii noştri sau ai altora.

    Ce pot face familiile tinere pentru a preveni insolaţia la un copil mai mic de un an şi jumătate? Atenţie la călătoriile lungi cu autoturismul! Pentru prevenirea insolaţiei la copilul mic, până la vârsta de 1,5 ani, este absolut necesar să-l aşezaţi întotdeauna la umbră, să nu stea în plin soare, să fie îmbrăcat în hăinuţe uşoare şi deschise la culoare şi să aibă capul acoperit. Căldurile mari pot cauza insolaţii şi deshidratare, mai ales la sugari, care nu şi-au dezvoltat încă mecanismul de termoreglare.

    Sugarul poate fi deranjat de căldură, manifestându-se prin lacrimi şi nervozitate. Pofta de mâncare şi somnul i-ar putea fi modificate. Instalaţi copilul, dacă este posibil, într-o cameră răcoroasă, aerisită şi fără curent. Legănaţi-l şi vorbiţi-i liniştit pentru a-l calma.

    Supravegheaţi-i curba greutăţii. În cazul apariţiei insolaţiei, bebeluşul este nemulţumit sau apatic, are dificultăţi de respiraţie, febră mare, dureri de cap şi/sau vărsături. Bebeluşul poate fi atât palid, cât şi roşu la faţă.

    În zilele toride poate apărea deshidratarea. Aceasta corespunde unei pierderi prea mari de apă şi de săruri minerale din corp, cauzată de o transpiraţie abundentă generată de căldura excesivă sau de febră (insolaţie).

    Cu cât copilul este mai mic, cu atât deshidratarea este mai accelerată şi poate provoca un dezechilibru grav, punând viaţa bebeluşului în pericol, dacă nu se intervine rapid. Copilul deshidratat nu se mai mişcă aproape deloc, plânge rar şi slab, urinează mai puţin, iar ochii sunt adânciţi în orbite. Aceasta este o urgenţă medicală și trebuie să consultaţi imediat un medic pediatru.

    Citiți în articolul următor despre măsurile de prim ajutor în cazul insolației la copii.

    Leave a reply →