• Sărbători sănătoase: alimentație echilibrată și exercițiu fizic

    Sărbători sănătoase: alimentație echilibrată și exercițiu fizic

    Autor: Loredana Dumitrașcu
    Foto: Shutterstock, Centrul Lifestyle Herghelia

    Excesele alimentare și sedentarismul din perioada sărbătorilor sau de la evenimentele care reunesc familia, pot conduce la urgențe digestive.

    Perioadele de post, în care au fost evitate alimentele de origine animală și alcoolul, sunt urmate de mese copioase, bogate în grăsimi și zaharuri, mulți dintre gurmanzi ajungând  în camerele de gardă ale spitalelor de urgență.

    Principalele simptome care apar în urma exceselor alimentare sunt durerile abdominale persistente sau intermintente, de intensități diferite, la care se pot asocia sau nu greața și vărsăturile, paloarea, febra și frisoanele, tulburările de tranzit intestinal. Aceste simptome pot să apară împreună sau separat, dar sunt suficient de puternice încât să fie imposibil de suportat și tratat acasă.

    carne restaurant la were„În perioadele de sărbătoare, majoritatea pacienților se prezintă la unitățile sanitare de urgență cu probleme datorate alimentației nesănătoase”, a declarat Svetlana Ciocârlan, medic rezident Chirurgie Generală și Manager al Centrului Medical Premed. „Produsele de origine animală, bogate în grăsimi saturate si colesterol, carbohidrații în exces, toate acestea asociate cu un consum crescut de alcool și tutun determină urgențe chirurgicale precum colecistita acută, ulcerul perforat, hemoragiile digestive superioare, pancreatita acută, etc. Aceste boli sunt deosebit de grave și pot avea un final nefericit, în ciuda intervențiilor medicilor”.

    O situație specială este cea a persoanelor care suferă deja de afecțiuni cronice. „Pacienții cu afecțiuni preexistente, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, afecțiunile hepatice de tipul cirozei, pot asocia o patologie chirurgicală, punând în mare dificultate o întreagă echipă de medici de specialități diferite, pentru a stabili prioritatea și secvența strategiilor terapeutice”, a adăugat dr. Ciocârlan.

    Pentru a evita această situație, este obligatoriu ca tratamentul de fond al bolii să fie respectat, iar în timpul meselor să se consume cu moderație produsele de origine animală, alimentele prăjite, maionezele și sosurile, prăjiturile bogate în zahăr și să se evite consumul de alcool și tutun. Cina să fie întotdeauna ușoară, iar plimbările în aer liber să înlocuiască siesta de după masă. Chiar și vegetarienii pot face excese alimentare, dacă dieta lor conține prea mulți carbohidrați (pâine albă, paste, deserturi foarte dulci) sau alimente incorect preparate, precum chiftelele și cartofii prajiți.

    Farfuria alimentara HergheliaPentru o dietă echilibrată în perioada sărbătorilor, nu uitați de principiul „farfuriei alimentare”: împărțiți o farfurie în patru cadrane; fructele și vegetalele ocupă jumătate din spațiu, cerealele și proteinele cealaltă jumătate.

    Orice lucru bun, dar în exces, poate fi dăunător. De aceea este important să alegem cu moderație, pentru a ne putea bucura de situațiile fericite, de relațiile calde și de lucrurile frumoase din jur. Sărbătoarea nu înseamnă în primul rând mâncare, ci mai ales bucurie alături de cei dragi și introspecție cu privire la semnificațiile profunde ale evenimentului.

    „Recomandăm un consum crescut de hrană de origine vegetală, apă în cantități considerabile și exercițiu fizic în aer liber, de exemplu mersul pe joc, care nu necesită un efort susținut”, a subliniat dr. Svetlana Ciocârlan. „Principiul care ne poate asigura starea de bine în perioada sărbătorilor este temperanța în toate domeniile vieții”.

    Surse:
    Emisiunea Salvează-i viața, episodul 12
    Visitor Magazine: Have Adventist Vegerarians Turned into Carbotarians?
    Revista Semnele timpului: Adio piramida alimentară, intră în scenă farfuria!

    Leave a reply →