• Semne care ajută depistarea timpurie a maladiei Alzheimer

    Semne care ajută depistarea timpurie a maladiei Alzheimer

    Autor:  Dr. Sorin Moroșan
    Articol preluat din revista Viață+Sănătate

    Asociația (de prevenire și tratare a bolii) Alzheimer din SUA a publicat o listă de semne care ajută fundamental la depistarea timpurie a bolii. Acestea sunt:

    1. Pierderi de memorie care afectează viața de zi cu zi. Este unul din cele mai comune semne în stadiile timpurii ale bolii și privește informația nou achiziționată. Alți specialiști includ uitarea datelor și a evenimentelor importante, cererea aceleiași informații în mod repetat, faptul că se bazează tot mai mult pe note scrise sau pe familie pentru a-și reaminti ceea ce au de făcut. Persoanele sănătoase pot ocazional să uite nume sau evenimente, dar își amintesc de ele mai târziu.
    2. Dificultăți în planificarea și rezolvarea problemelor. Persoanelor care suferă
      de Alzheimer poate să le fie greu să facă o rețetă de mâncare obișnuită, să se concentreze la un anumit obiectiv și le trebuie mult mai mult timp pentru îndeplinirea unei sarcini decât înainte.
    3. Dificultăți în realizarea sarcinilor specifice la serviciu sau la domiciliu.
    4. Confuzie în ceea ce privește timpul și locul. Persoanele cu boala Alzheimer pot să piardă șirul zilelor, anotimpurilor și trecerea timpului. Ei pot să aibă dificultăți în înțelegerea unui eveniment care nu are loc imediat. Câteodată pot să uite unde sunt și cum au ajuns acolo.
    5. Dificultăți în înțelegerea imaginilor vizuale și a relațiilor spațiale. Acestea pot să însemne dificultăți la citit, la evaluarea distanțelor, a culorilor sau a contrastului. Pacienții pot să treacă pe lângă o oglindă și să creadă că altcineva este în cameră.
    6. Probleme noi în vorbire și în scris. Pacienții pot prezenta dificultăți în a urma o conversație și a găsi cuvintele potrivite sau vor numi lucruri cu cuvinte greșite.
    7. Pierd lucrurile, pentru că nu le mai pun la locul lor, și chiar pot să le pună în locuri foarte neobișnuite. Pierd capacitatea de a reface un drum deja parcurs, pentru a le găsi. Din aceste motive, de multe ori îi acuză pe alții că le fură lucrurile.
    8. Dificultăți în luarea deciziilor bune din cauza scăderii capacității de judecată și raționare. Pot să ajungă să cheltuiască sume însemnate de bani pentru lucruri fără valoare pentru ei. u probleme cu igiena și îngrijirea personală.
    9. Renunțarea la locul de muncă și retragerea din activitățile sociale. Renunță chiar și la activitățile sau sporturile care le făceau plăcere.
    10. Schimbarea stării de spirit și a personalității. Cei care suferă de boala Alzheimer ajung să nu mai găsească plăcere în lucrurile care înainte le confereau bucurie, îşi pierd încrederea în cei apropiaţi şi pot devini furioşi sau supăraţi fără motiv.

    În cazul depistării unor semne specifice, este înțelept ca persoana să se adreseze specialistului neurolog, pentru elaborarea planului adecvat de investigații și tratament.

    În cadrul cabinetului de neurologie de la Centrul Medical Premed, beneficiați de consultații și investigatii pentru depistarea maladiei Alzheimer.

    Leave a reply →