• Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat

    Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat

    Autor: Dr. Dan Rusu
    Articol preluat din revista Viata + Sănătate
    Foto: Freeimages.com, Dreamstime

    Toate medicamentele antidiabetice (în afară de insulină) stimulează țesuturile încă active din pancreas și sunt astfel limitate în acțiunea lor. La început, un singur antidiabetic oral este suficient. Cu timpul însă, este necesară introducerea celui de-al doilea, un alt mecanism de acțiune. Totuși, recomandările actuale restricționează terapia combinată cu două antidiabetice orale, din cauză că nu există suficiente studii care să fi cercetat în detaliu problema.

    Cauți un medic specialist în diabet și boli de nutriție?
    Suna la Premed: 0752-588812

    În stadii avansate ale bolii, se folosește insulina în combinație cu un antidiabetic oral. Pentru alegerea corectă a medicamentelor potrivite, pe lângă stadiul bolii, un rol important joacă, de asemenea, vârsta, greutatea corporală, comorbiditățile, riscul de hipoglicemie, profesia pacientului, complianța și chiar preferințele personale ale pacientului.

    pills freeimagesMetforminul ca primă alegere de medicament

    Aproape toate recomandările în domeniu văd schimbările în stilul de viață și Metforminul ca terapie inițială. Deşi o perioadă de 3 luni fără medicamente este acceptabilă la pacienții bine motivați și cu un HbA1c aproape de normal, se poate totuși inițializa tratamentul cu Metformin imediat după diagnostic.

     

    Avantajele vădite ale Metforminului sunt:

    • reducerea mortalității generale și lipsa riscului de hipoglicemie
    • un efect anorexic ce ușurează scăderea în greutate
    • precum și îmbunătățirea lipidelor sanguine.

    Se pretează la pacienții obezi și rezistenți la insulină, dar este efectiv și la cei cu greutate normală. Studii observaționale noi relevă chiar o scădere a mortalității prin cancer la pacienții cu diabet și tratați cu Metformin. Este contraindicat în cazul în care pacientul prezintă insuficiență renală, hepatică, stări de acidoză metabolică etc.

    Alte opțiuni terapeutice

    Sulfonilureicele, glinidele, inhibitorii dipeptidil-peptidazei 4 (DPP4), incretinele și, bineînțeles, insulina cresc nivelul insulinei în sânge și conduc la o scădere a glicemiei. Dacă, la administrarea medicamentului, nivelul insulinei crește indiferent de nivelul inițial al glicemiei (cazul sulfonilureicelor, glinidelor, insulinei), rezultă un risc de hipoglicemie. În cazul administrării DPP4 și al incretinelor, nivelul insulinei crește doar dacă și nivelul glicemiei este crescut, de unde rezultă că nu există risc de hipoglicemie (insulina nu crește dacă glicemia este normală).

    La medicamentele care cresc nivelul insulinei indiferent de valoarea glucozei din sânge, există și riscul suplimentar de creștere în greutate care, la rândul lui, influențează negativ evoluția bolii, întemeindu-se astfel un cerc vicios.

    Terapia medicamentoasaExistă și multe alte variante de terapie pentru diabet. Dacă Metforminul, pentru care există nenumărate studii, este contraindicat sau ineficient, se poate iniția terapie cu alte preparate, sub rezerva că, pentru acestea nu există încă studii și dovezi la fel de „puternice”. În cazul inefecienței monoterapiei, se poate trece la terapie combinată sau, în cele din urmă, la administrarea insulinei.

    Pe termen lung, scopurile terapiei prin medicamente sunt:

    • Evitarea distrucțiilor microangiopatice precum retinopatie, nefropatie, neuropatie.
    • Prevenirea distrucțiilor macroangiopatice precum infarctul de miocard, infarctul cerebral, amputațiile.
    • Îmbunătățirea calității vieții.
    • Reducerea bolilor însoțitoare.
    • Un pacient aderent, compliant și mulțumit de tratament.
    • Evitarea hipoglicemiilor și prevenirea creșterii în greutate.

    În concluzie, trebuie accentuată încă o dată importanța unui stil de viață adecvat și valoarea de necontestat a profilaxiei. Numai când acestea dau greș se pune problema unei terapii medicamentoase.

    Traducere și adaptare după un articol din Jurnalul medical german – Deutsche Aertzteblatt nr. 5, Ianuarie 2014 – Therapie des Diabetes mellitus Typ 2; Andreas F.H. Pfeifer și Harald H. Klein.

    Citește primele două articole din serie:
    Diabetul zaharat – Ce este hemoglobina glicozilată?
    Diabetul zaharat – tratamentul fără medicamente

    Leave a reply →