12 motive pentru care copilul trebuie să se bucure de soare
Autor: Dr. Cristina Anca Dăscălescu
Articol preluat din revista Viata + Sănătate
Foto: Dreamstime
În articolele anterioare, am înțeles care sunt semnele insolației la copii și ce măsuri de prim ajutor pot fi luate în cazul în care observați aceste semne la micuții dumneavoastra. Totuși, este de dorit să lăsăm copiii să se bucure de razele soarelui cu măsură, dacă nu au contraindicaţii.
Vă prezentăm în continuare 12 efecte pozitive ale expunerii la soare:
- Măreşte debitul cardiac cu 40% la o singură expunere a corpului la soare.
- Măreşte eficienţa şi numărul vaselor sanguine din piele.
- Scade tensiunea arterială (capul trebuie să fie acoperit).
- Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la creşterea numărului de globule roşii.
- Scade nivelul colesterolului din sânge şi ajută la formarea vitaminei D.
- Măreşte numărul de celule albe şi capacitatea lor de a rezista la infecţii.
- Ajută la vindecarea rapidă a rănilor şi accelerează procesul de osteogeneză.
- Omoară microbii din corp sau de pe corp, favorizând tratarea următoarelor boli dermatologice: acneea, psoriazisul, ulcerul gambei, foliculita, piodermite banale.
- Sporeşte rezistenţa organismului la infecţii şi creşte tonusul muscular.
- Reduce semnificativ stresul negativ şi acţionează favorabil asupra depresiei.
- Se recomandă în următoarele boli: anemii, obezitate, surmenaj, rahitism, spondilită anchilozantă, paralizii, sechele posttraumatice şi neurologice, tuberculoză extrapulmonară, astm bronşic, răceli frecvente, hipotiroidie.
- Sub acţiunea razelor ultraviolete, unele celule ale pielii eliberează pigmentul numit melanină, fapt ce duce la bronzarea pielii.
Expunerea la soare nu se recomandă în bolile febrile, în cazul anumitor afecţiuni neurologice, renale, în hipertiroidie, tuberculoză pulmonară sau cancer în orice stadiu. Prin urmare, pentru o cură de băi de soare, este necesar avizul medicului.
Leave a reply →Se afirmă printre specialişti că medicina viitorului va fi medicina preventivă. De aceea, ca medic de familie, m-aş bucura ca micuţii mei pacienţi şi chiar dvs., părinţii, să lăsaţi ca soarele să vă inunde casa de lumină şi căldură, pentru a vă aduce o stare de sănătate mai bună. Ca un ultim argument, s-a dovedit ştiinţific că lumina naturală are efecte benefice asupra sănătăţii, în general, având un impact pozitiv chiar şi asupra dispoziţiei afective.