Cum apare durerea dentară?
Autor: Loredana Dumitrascu
Foto: freeimages.com
Durerea este o experienţă individuală complexă. Doar fiinţele conştiente pot percepe durerea, iar răspunsul la stimulii dureroşi variază de la un individ la altul. Durerea este o suferinţă organică, dar şi psihică, având un puternic impact asupra vieţii personale şi asupra comportamentului în societate. Este “o experienţă senzorială şi emoţională dezagreabilă, dată de o leziune tisulară veritabilă sau potenţială sau o descriere cu termeni ce se referă la o astfel de leziune” (definiţia Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Durerii).
Aceasta definiţie se referă la o mulţime de experienţe distincte. Unii oameni au o percepţie a durerii foarte redusă, în timp ce alţii descriu durerea în absenţa unei cauze fiziologice probabile.
Scapă de durere! Programează-te la cabinetul stomatologic al Centrului Medical Premed telefonând la numărul 0314-311.890
Senzaţia dureroasă apare cu scopul de a proteja organismul de o agresiune internă sau externă. Daca însă cauza nu poate fi îndepărtată şi durerea persistă, aceasta senzaţie se va întoarce împotriva organismului, slăbindu-l în loc să îl ajute.
Durerea dentară
Durerea este cu atât mai acut percepută cu cât este mai aproape de cap. Iată de ce durerea de dinţi este una din cele mai supărătoare senzaţii experimentate de om. Explicaţia poate fi găsită în structura dintelui. Durerea este provocată de excitarea receptorilor denumiţi în mod obişnuit nocireceptori (terminaţii nervoase sensibile la stimuli dureroşi). Pulpa dentară conţine, alături de vase de sânge şi ţesut conjunctiv, şi numeroase fibre nervoase. Acestea sunt adăpostite în camera pulpară, un spaţiu mic, cu pereţi rigizi reprezentaţi de cementul rădăcinii sau de dentină. Orice modificare a stării pulpei, determinată de agenţii patogeni, este recepţionată de aceste terminaţii nervoase şi transmisă creierului.
Care sunt agenţii patogeni?
- Agenţii termici (frig, cald) care acţionează brutal sau care acţionează cu intensităţi mici, dar repetat, asupra dintelui
- Traumatisme
- Substanţele chimice din medicamentele utilizate de medicul dentar în tratarea cariilor
- Microbii din cariile dentare profunde
Durerea dentară este dată de inflamaţia pulpei dentare (pulpita acută). Ea poate fi vie, ca o înţepătură, localizată la un dinte, provocată de stimuli termici sau spontană, în pusee care trec după aproximativ 30 de minute; dacă durerea devine continuă şi nu se calmează cu antialgice obişnuite, înseamnă că inflamaţia a cuprins întreaga pulpă dentară. Durerea nu mai este localizată la un singur dinte, ea fiind simţită în tot maxilarul, în ureche, spre tâmplă sau ochi. În cariile profunde, în care stratul de dentină este distrus, microbii pătrund în camera pulpară. Durerea în acest caz este pulsatilă, nu cedează la medicaţie şi este accentuată de factorii care cresc afluxul de sânge spre cap (căldura pernei, poziţia orizontală).
Lupta cu durerea
Administrarea de medicamente pentru reducerea durerii fără tratarea cauzei înseamnă un singur lucru : complicaţie. O pulpită acută netratată va evolua către gangrenă pulpară sau către parodontită apicală acută, apoi către cronicizare. De aceea, tratarea simptomului dureros cu medicamente antiinflamatoare poate (în debutul bolii) să uşureze suferinţa, dar cu siguranţă nu va înlătura cauza. Singura solutie este vizita la cabinetul dentar si tratamentul corect al cariei si complicatiilor ei. Doar aşa putem avea o viaţă fără dureri de dinţi.
Leave a reply →