Exerciții de recuperare pentru bebeluși
Autor: Cristina Ișvan
Foto: Emanuela Jalbă
Nimic nu este mai dureros pentru o familie care și-a dorit foarte mult un copil decât să constate, la câteva săptămâni după naștere, că micuțul are probleme neuropsihomotorii. Iar când sarcina nu a fost dusă până la capăt, riscul ca nou-născutul să aibă astfel de probleme este cu atât mai mare. Din fericire, există soluții.
Recuperarea medicala a bebelușilor, în special a celor născuți prematur, este o metodă eficientă de a corecta deficiențele motrice. Există diverse scheme pediatrice care indică vârsta la care un bebeluș trebuie să-și susțină singur capul, să stea pe burtă, să stea în funduleț, să se rostogolească, să se târască, să se ridice în picioare și apoi să facă primii pași, iar dacă ați constatat la bebelușul dumnoavoastră întârzieri în aceste procese, atunci începeți cu încredere kinetoterapia. Rezultatele sunt uimitoare. În multe cazuri, dacă deficiențele motrice nu sunt asociate și cu deficiențe psihice, recuperarea se face pe parcusul a câteva luni, poate chiar săptămâni.
Se recomandă ca bebelușul cu întârzieri motorii să înceapă un program de kinetoterapie cât mai repede, urmând ca acesta să fie personalizat în funcție de particularitățile fiecăruia. Obiectivele generale ale programelor de recuperare urmăresc stimularea circulației sangvine, tonifierea musculaturii și relaxarea, astfel încât copilul să atingă treptat etapele implicite ale evoluției motrice.
“La Centrul Medical Premed, programul de recuperare medicală este unul personalizat, axat atât pe prevenție, cât și pe tratarea țintită a deficitelor funcționale”, explică dr. Irina Petrușcă, medic specialist recuperare medicală. Bebelușul nu se va simți traumatizat de gimnastică, ci din contră, masajul și exercițiile de întărire a musculaturii îi vor face placere. Părinții pot asista la aceste ședințe și pot urmări evoluția copilului. În plus, sunt încurajați să repete acasă anumite mișcări, pentru ca evoluția să fie mai rapidă.
“Este important să se stabilească un diagnostic precoce și un program de recuperare medicală complex interdisciplinar început cât mai devreme. Tratamentul de recuperare este unul îndelungat, adaptat mereu deficitelor funcționale restante și care necesită implicarea activă a familiei”, declară dr. Irina Petrușcă, medic specialist recuperare medicală la Centrul Medical Premed.
Pentru informații suplimentare și programări, telefonați la 0314-311.890.
Leave a reply →