Ziua Mondială a Sănătății 2015: cinci reguli pentru siguranța alimentației
Autor: Loredana Dumitrașcu
Foto: Organizația Mondială a Sănătății
Alimente proaspete, curate, corect preparate și depozitate, precum și prevenirea afecțiunilor digestive și a intoxicațiilor alimentare, iata câteva elemente ale strategiei globale de promovare a siguranței alimentare demarate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.
Sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie, Ziua Mondială a sănătății este un prilej pentru specialiștii din domeniul medical pentru a atrage atenția asupra unei probleme majore de sănătate publică, oferind informații-cheie pentru o stare de bine.
Siguranța alimentației este tema campaniei din acest an, desfășurată sub sloganul “Din fermă în farfurie, mâncarea sigură să fie!”. “Producția de produse alimentare este industrializată, iar comerțul și distribuția sunt globalizate”, a declarat Directorul General OMS, dr. Margaret Chan. “Aceste schimbări aduc cu ele și mult mai multe noi oportunități ca alimentele să fie infectate cu bacterii, virusuri, paraziți sau alte substanțe chimice”.
Peste 200 de afecțiuni, de la boala diareică acută și până la cancer, sunt provocate și potențate de alimentele contaminate, preparate incorect sau păstrate în condiții improprii. Aproximativ 40 de procente dintre persoanele afectate de probleme digestive, la nivel mondial, sunt copii cu vârsta de sub 5 ani.
“Prevenția este una dintre cele mai importante preocupări ale cadrelor medicale de la Premed”, a afirmat Dr. Svetlana Ciocârlan, managerul Centrului Medical Premed. “Alimentația sănătoasă este esențială din primele zile de viață și până la vârsta a treia. Și, când vorbim despre alimentație sănătoasă, ne referim, pe de o parte, la calitatea alimentelor – factor determinant al bolilor civilizației – dar, pe de altă parte, și la siguranța acestora. În cadrul lecțiilor de educație pentru sănătate desfășurate în Centrul Medical Premed, pacienții și participanții învață reguli de igienă alimentară, dar și importanța verificării etichetei și alegerii produselor sigure”.
Organizația Mondială a Sănătății oferă cinci reguli-cheie pentru o alimentație sigură, de care trebuie să țină cont fiecare individ:
- Păstrați curățenia. Spălați-vă pe mâini înaine de a prepara hrana, înainte de masă și după ce ați folosit toaleta. Curățați suprafețele pe care pregătiți și consumați alimentele. Bucătăria să fie ferită de insecte, dăunători și alte animale.
- Separați alimentele crude de cele gătite. Folosiți ustensile de bucătărie diferite și depozitați în recipiente diferite cele două tipuri de alimente.
- Preparați termic corespunzător alimentele. Prin încălzirea hranei până la temperatura de 70 de grade, cele mai multe microorganisme patogene sunt distruse.
- Depozitați hrana la o temperatură sigură. Alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore, iar cele congelate nu trebuie lăsate să se dezghețe la temperatura camerei. Hrana perisabilă trebuie păstrată la rece la temperaturi sub 5°C, iar mâncarea caldă trebuie păstrată la temperaturi de peste 60°C înainte de a fi servită.
- Folosiți apă și materii prime sigure. Folosiți alimente proaspete, bine spălate. Nu consumați hrană al cărei termen de valabilitate a expirat.
Campania Organizației Mondiale a Sănătății nu se adresează, însă, doar consumatorilor, ci și guvernelor, care pot evidenția acțiunile privind siguranța alimentației și pot desfășura campanii de informare și educare a populației. De asemenea, campania se adresează și celorlalți actori din domeniul alimentar (fermieri, producători, comercianți, cadre medicale), din mediu și din turism.
Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății: Ziua Mondială a Sănătății 2015.
Leave a reply →