Cursul „Învață să gătești sănătos” a ajuns la final
Autor: Loredana Dumitrașcu
Cu toate că din ce în ce mai mulți oameni sunt convinși de importanța alimentației vegetariene, de la informație la practică este cale lungă. A-ți schimba obiceiurile culinare, învățate de la părinți și bunici, a renunța la gusturile cu care ai fost obișnuit în copilărie și a învăța noi principii de alimentație par, de multe ori, ținte imposibil de atins.
Pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să își schimbe stilul de viață, Centrul Medical Premed a organizat în perioada noiembrie 2014 – martie 2015 cursul „Învață să gătești sănătos”. Prezentările au fost susținute de doamna Elena Pridie, deținătoare a unui certificat în nutriție vegetariană în urma cursurilor absolvite la Universitatea Cornell Statele Unite în colaborare cu Centrul pentru Studii ale Nutriției, New York, Itaka. Doamna Elena Pridie este asistent medical, practician de peste 20 de ani în domeniul nutriției vegetariene și autor a numeroase cărți de alimentație sănătoasă.
La baza unei alimentații sănătoase stau patru obiective mari, care trebuie respectate într-o anumită ordine. „Alimentația trebuie să fie în primul rând sănătoasă, deci să cuprindă acele elemente nutritive care să genereze sănătate în organism”, a declarat doamna Elena Pridie. „În al doilea rând, alimentația trebuie să fie sățioasă, deci să cuprindă elementele nutritive în raporturile potrivite, care să satisfacă cerințele alimentare ale organismului nostru. În al treilea rând, alimentația trebuie să fie gustoasă și, în al patrulea rând, trebuie să arate frumos. Este foarte important să respectăm această ordine”.
Alimentația echilibrată, sănătoasă, este o componentă a stilului de viață căreia medicina modernă îi acordă din ce în ce mai multă importanță. O serie de afecțiuni întâlnite în special în societățile vestice, dezvoltate – cum ar fi dislipidemiile, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat – pot fi prevenite dacă adoptăm obiceiuri noi: o dietă sănătoasă, un program de exerciții fizice, respectarea orelor de odihnă, controlul stresului, desfășurarea unor activități profesionale și sociale pline de sens, precum și manifestarea încrederii în Dumnezeu.
„Centrul Medical Premed integrează stilul de viață sănătos și medicina preventivă în managementul și tratamentul pacienților”, a subliniat dr. Svetlana Ciocârlan, manager al Centrului Medical Premed. „Prin urmare, ne implicăm în educația cu privire la alimentație – factor important al stilului de viață – care, dacă nu este corectă, poate favoriza apariția a numeroase afecțiuni. Niciodată nu este, însă, prea târziu să faci o schimbare în ceea ce privește dieta. La persoanele care suferă deja de o problemă de sănătate, alimentația corectă va crește calitatea vieții și va preveni apariția complicațiilor bolii”.
Pe lângă aspectele teoretice legate de organizarea eficientă a gospodăriei și alimentația corectă, participanții au experimentat și au dobândit noi abilități în prepararea hranei.
„În cadrul acestui curs, am experimentat foarte multe rețete”, a declarat doamna Elena Pridie. „Am avut șase lecții practice și, în fiecare ocazie, am demonstrat între șase și opt rețete. Am stat aici câte trei, patru ore de fiecare dată. Cursanții au avut mare răbdare și au dovedit că se poate să înveți să gătești sănătos. Au fost și persoane tinere, și persoane foarte ocupate… au participat persoane venerabile ca vârstă, dar foarte hotărîte să învețe să se alimenteze sănătos, iar aceasta este inspirator pentru oricine”.
Participanții au fost entuziasmați și perseverenți, iar la finalul celor patru luni de „școală”, chiar cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, s-au reîntâlnit într-un cadru festiv la Centrul Medical Premed, aducând diferite produse alimentare preparate de ei, aplicând principiile învățate la curs.
„Pentru mine, acest curs a fost o revelație, am făcut modificări atât în stilul de alimentație, cât și comportamental, am cunoscut oameni foarte frumoși”, a mărturisit una dintre cursante, doamna Adela Cucoș.
„Mă interesează foarte mult un stil de viață sănătos”, a declarat domnul Florin Nica, unul dintre participanți. „Acest curs a adus un plus in viața noastră. Am învățat să ne organizăm, ce ar trebui să consumăm dimineața, la prânz, la masa de seară. Efectele acestui stil de alimentație nu se văd imediat, dar de când am devenit raw vegan, simt că sunt mai sănătos”
Cursul „Învață să gătești sănătos”, alături de alte cursuri și seminare, ajută și completează serviciile medicale de la Centrul Medical Premed. În România sunt destul de puține demersuri în domeniul profilaxiei, cu toate că este, probabil, mai importantă și mai necostisitoare pentru sistemul medical decât actul curativ. Prin aceste acțiuni, Centrul Medical Premed urmează exemplul celorlalte instituții ale Sistemul Medical Adventist la nivel mondial, instituții care abordează holistic sănătatea și boala, însoțind pacientul în tratarea afecțiunilor și în prevenirea complicațiilor, oferind suport psihologic, social și spiritual și realizând educație pentru un stil de viață sănătos.
Leave a reply →