• Friptura la grătar și boala Alzheimer

    Friptura la grătar și boala Alzheimer

    Autor: dr. Nicolae Dan MPH, PhD
    Articol preluat din revista Viata + Sănătate
    Foto: Dreamstime

    Produşii avansaţi de glicare (AGE – advanced glycation end products) sunt compuşi chimici frecvent întâlniţi în aşa-zisele diete occidentale. Caracteristică acestei diete este alimentatia de tip „fast-food”, bogată în grăsimi (saturate, trans, colesterol şi omega 6), cereale rafinate şi zahăr. Aceşti compuşi AGE au fost corelaţi cu creşterea în greutate, cu diabetul, cu îmbătrânirea prematură şi cu boala Alzheimer.

    Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Ichan, Mount Sinai din New York, au arătat recent că AGE pot afecta anatomia creierului în mod similar leziunilor din boala Alzheimer şi prediabet. AGE se găsesc în cantităţi mici în organismul nostru, iar în concentraţii foarte mari se găsesc în special în carnea expusă la temperaturi înalte, aşa cum sunt grătarele sau fripturile bine rumenite.

    În studii efectuate pe şoareci, cercetătorii de la Mount Sinai au demonstrat că o dietă bogată în astfel de produse (grătare şi fripturi rumenite) a crescut nivelul de AGE din sângele şoarecilor, creştere care, printre altele, a avut ca efect scăderea nivelului proteinei SIRT1, o proteină importantă atât în mecanismele de apărare împotriva bolii Alzheimer, cât şi în prevenirea sindromului metabolic şi, implicit, a diabetului.

    O nouă terapie în boala Alzheimer

    Cercetătorii cred că reducerea aportului extern de AGE poate fi o nouă strategie terapeutică în tratamentul bolii Alzheimer, dar şi al diabetului. Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences în 14 ianuarie 2014. „Diabetul şi boala Alzheimer sunt, în prezent, la un nivel epidemic în societatea noastră, iar între cele două boli există o legătură strânsă”, declara dr. Hellen Vlassara, autoarea studiului şi directoare a Diviziunii de Studiu al diabetului şi a îmbătrânirii din cadrul Universităţii Mount Sinai. „Studiile realizate de noi, atât pe animale, cât şi la om”, spunea dr. Vlassara, „confirmă faptul că alimentele bogate în compuşi AGE sunt o realitate care face parte din stilul nostru de viaţă, cu implicaţii majore asupra sănătăţii”. Rezultatele acestor studii ne pun înainte obiective uşor de atins pentru a reduce riscul de a dezvolta cele două boli (Alzheimer şi diabet), principalul obiectiv fiind consumul alimentelor care NU sunt bogate în produși AGE, adică alimente care sunt pregătite la temperaturi mai joase şi în prezenţa apei – metodă de gătit folosită de veacuri.

    Citiți mai mult: Fripturile rumenite și sindromul metabolic

     

    Leave a reply →