Ingredientele unei petreceri aniversare de succes
Autor: Cristina Isvan
Foto: freeimages.com
Petrecerile organizate cu ocazia zilelor de naștere sunt printre cele mai frumoase amintiri pe care o familie le poate crea, peste timp, în mintea copiilor. Desigur, dacă la aceste ocazii festive copiii sunt în centrul atenției, bucuria este cu atât mai mare. În timp ce majoritatea adulților preferă de ziua lor ocazii restrânse de părtășie cu prietenii sau doar o masă în familie, cei mici așteaptă cu mare bucurie zilele lor de naștere și visează la o mare petrecere. Cadourile, copiii mulți, joaca, baloanele, pizza și sucul, prinții și prințesele par să fie ingredintele obligatorii, dar la finalul articolului noi vă propunem o altă listă.
Ceea ce pentru un copil este un motiv de nerăbdare și bucurie, pentru părinți poate fi o sursă de stres, așa că vă oferim în continuare câteva sfaturi legate de organizarea unei petreceri anivesare, atunci când invitați sunt doar copiii. În cazul în care cei mici sunt însoțiți de părinți la mesele festive, atunci responsabilitatea dumneavoastră este mai mică, pentru că o împărțiți cu ceilalți adulți, însă când casa vă este plină de copii străini, atunci atenția trebuie să fie sporită.
Cele mai importante sfaturi sunt legate de mâncare, iar primul lucru de care trebuie să țineți cont este acesta: nu vă preocupați atât de mult pregătind mese îmbelșugate; copiii vor să mânânce, dar vor în primul rând să se joace. Legat de mâncare, este bine să vă informați înainte pentru a afla dacă vreunul dintre copii are vreo alergie alimentară.
“Un aspect important la orice petrecere de copii este sănătatea participanților. Un copil care tușește, are febră sau diaree ar putea răspândi boala și altora”, atrage atenția dr. Aurelia Ritivoiu, medic pediatru la Centrul Medical Premed.
Nu pregătiți mâncare ce îngreunează digestia, evitați produsele de carne și lactate, care se pot altera ușor, renunțați la numeroasele sortimente de prăjituri cu creme. Mai degrabă optați pentru fructe, o pizza cu legume, sandvișuri sau alte produse ce pot fi consumate ușor de cei mici.
Înlocuiți sucurile cu acid cu o limonadă făcută în casă, must sau sirop – sunt o variantă mai ieftină și mai sănătoasă. Nu lăsați prea mult mâncarea pe masă, expusă la căldură, pentru că se poate strica ușor. Stabiliți care este timpul pentru masă și apoi lăsați-i pe copii să se joace. Mâncatul continuu îmbinat cu joaca poate duce la disconfort.
“O mare greșeală care se face în astfel de ocazii este combinarea alimentelor sau exagerarea. Un copil lăsat singur ar putea mânca necontrolat dulciuri, ceea ce poate fi extrem de periculos, mai ales dacă în mod obișnuit nu face acest lucru”, adaugă dr. Aurelia Ritivoiu. Aveți grijă ca, imediat după masă, jocurile să fie mai liniștite, fără a implica atât de mult mișcările bruște sau alergatul. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că, înainte de a veni la masă, cei mici s-au spălat pe mâini.
Ca părinți și gazde aveți datoria să îi supravegheați pe copii în jocurile lor, eventual să îi îndrumați și chiar să vă jucați cu ei. Siguranța este pe primul loc, atât la masă, cât și în activitățile recreative. “Orice incident se rezolvă cu discreție și tact”, ne sfatuiește în final dr. Aurelia Ritivoiu.
Este bine ca petrecerile pentru copii să se încheie la ore rezonabile. Spre seara, cei mici sunt mai agitați, mai obosiți și mai greu de controlat, iar o aniversare care se încheie după ora 20:00 poate perturba ritmul copiilor pentru următoarele zile.
Așadar, dacă doriți ca aniversarea copilului dumneavoastră să rămână o amintire plăcută nu uitați de ingredientele cu adevărat importante: simplitate, siguranță, bucurie, prietenie și… la mulți ani!
Leave a reply →