• Reteta pentru cresterea imunitatii

    Reteta pentru cresterea imunitatii

    Procesul de creştere şi dezvoltare a copilului începe încă din momentul concepţiei şi durează până la maturitate. În tot acest timp, în organism se realizează permanente modificări calitative şi cantitative, atât ca structură şi funcţii, dar şi ca importanţă.

    Acest proces complex şi permanent este influenţat de o serie de factori care pot fi exteriori, cum sunt: alimentaţia, mediul geografic, climatul afectiv-educativ, factorii socio-economici, dar şi de factori ce ţin de genetică, de anumite modificări hormonale sau de prezenţa anumitor boli.

    Alimentaţia este unul din factorii principali de influenţă, încă din timpul sarcinii. Hrana insuficientă şi defectuoasă a mamei are repercusiuni în dezvoltarea fizică sau nervoasă a copilului. Astfel apar copii cu greutate sau cu lungime mai mici faţă de normal sau cu afectarea activităţii nervoase superioare. De exemplu, deficitul de săruri minerale antrenează o mineralizare incompletă a scheletului. În contrast cu acestea, surplusul alimentar duce la apariţia obezităţii infantile.

    Copilul ce creşte într-o familie fără stări conflictuale şi liniştită va avea o evoluţie armonioasă a dezvoltării lui, faţă de copiii ce trăiesc în familii dezorganizate şi asistă la frecvente stări tensionate. În acest sens, este nevoie de o preocupare atentă din partea părinţilor, bunicilor sau a fraţilor mai mari, fără însă a sufoca personalitatea micuţului, pentru a realiza protecţia afectivă necesară. La acest lucru pot colabora toate persoanele implicate în educaţia copilului. Este foarte important ca, încă din primele zile de viaţă, mama să-şi asigure copilul de dragostea şi protecţia ei. Sugarul este o fiinţă delicată, fiind dependent afectiv de prezenţa părinţilor, de un climat de siguranţă şi echilibru. Ulterior, în evoluţia copilului, apar perioade de ataşament selectiv sau de dorinţă de independenţă, toate guvernate de dorinţa de apreciere, susţinere şi încurajare.

    Mediul exterior are şi el un aport consistent în dezvoltarea copilului, prin influenţa benefică a razelor soarelui, a aerului curat, a temperaturii, a umidităţii şi chiar a presiunii atmosferice. Acest fapt conduce la diferenţe de creştere şi dezvoltare, dar şi la o rezistenţă diferită faţă de infecţii. Un bine-cunoscut proverb spune că: dacă nu intră soarele pe geam, intră medicul pe ușă, fapt ce subliniază efectul sanogen al razelor solare în creşterea imunităţii şi a prevenirii rahitismului. Însă la polul opus se situează noxele, poluarea şi radiaţiile nocive ce pot frâna dezvoltarea armonioasă a copilului.

    În procesul de călire a organismului, deosebit de utilă este şi folosirea frecventă a apei pentru igiena corporală, dar şi pentru hidratare. În funcţie de vârsta copilului, se recomandă plimbări în aer curat combinate cu elemente de exerciţii fizice, ce bine-dispun copilul şi îi cresc imunitatea. Exerciţiile fizice aplicate încă din primul an de viaţă sub forma masajelor uşoare la sugar, apoi a gimnasticii specifice vârstei şi ulterior prin practicarea unui sport potrivit posibilităţilor sale contribuie la tonifierea musculaturii, întărirea articulaţiilor, a imunităţii şi la stimularea creşterii şi dezvoltării copilului.

    Mulţi părinţi vin, mai ales în perioada rece a anului, la cabinetul meu, remarcând astenia cronică a copilului, spunând: „se scoală mai obosit decât se culcă”, „nu mai are poftă de mâncare”, „răceşte din ce în ce mai frecvent”, „este neatent la ore” sau „nu mai învaţă la fel de bine”. Dacă încercăm să vedem care este cauza reală a acestor simptome, vom remarca existenţa a unul sau mai multor factori perturbatori. Aceştia pot fi: activitatea dezordonată, cu nerespectarea orelor de somn, vizionarea în exces a programelor TV, jocurile pe calculator, alimentaţia neraţională, lipsită de vitamine şi minerale. Ce vom face în acest sens?

    În primul rând, vom trata eventualele afecţiuni acute sau cronice ale copilului la sfatul medicului specialist. Apoi, aplicând un program corect de somn şi alternând activitatea mentală (învăţatul) cu cea fizică şi cu o alimentaţie echilibrată, bazată pe produse naturale, se poate obţine o reţetă de succes a unei sănătăţi depline. Fitoterapia vă recomandă mugurii de pin, frunzele de mentă, cimbrul de cultură, echinaceea pentru creşterea imunităţii şi prevenirea afecţiunilor respiratorii de sezon. La acestea se adaugă un aport corect de proteine, grăsimi nesaturate, lactate, dulciuri nerafinate, preparate atractiv şi sănătos, vitamine şi minerale din fructe şi legume, fapt ce va conduce la o dezvoltare fizică şi psihică echilibrată.

    În al doilea rând, activitatea sportivă (înot, gimnastică, atletism, fitness) desfăşurată sub îndrumarea unui specialist va putea preîntâmpina şi efectele negative ale creşterii staturale bruşte sau ale poziţiei incorecte din bancă, evitând astfel apariţia curburilor patologice ale coloanei vertebrale (cifoză, scolioză sau cifo-scolioză). Oboseala din clasă, de multe ori cauzată de lipsa „marelui” dejun de dimineaţă sau a culcatului la ore târzii, poate fi înlăturată prin adoptarea unui stil de viaţă raţional, fapt ce ne va aduce bucuria de a avea copii fericiţi, sănătoşi şi inteligenţi. În cazul în care, totuşi, am observat o modificare de postură sau de aspect a coloanei vertebrale sau o modificare negativă a stării de sănătate a copiilor noştri (apatie, lipsa poftei de mâncare, somnolenţă, febră, vomă, erupţii cutanate etc.), este bine să consultăm din timp medicul de familie pentru a remedia imediat şi eficient situaţia apărută.

    Să nu uităm că ne stă în faţă o lună a cadourilor, în care cu toţii putem deveni făuritori de evenimente plăcute, servite cu dragoste, pline de bucurie şi generoase în iertare. Astfel, vom fi gata să întâmpinăm sărbătorile sfârşitului de an, promovând o deplină sănătate fizică, mentală şi spirituală a copiilor şi a familiei noastre, dar şi a celor dragi.

     

    Dr. Cristina Anca Dăscălescu
    Medic primar în medicina de familie

    Leave a reply →