Un decor nou, aceleaşi sărbători
Autor: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
Mii de luminiţe dau spectacole sclipind în cele minunate forme şi culori.Brazi cu cetinile verzi sunt încărcaţi cu globuleţe aurii, argintii şi roşii, cu bomboane de ciocolată învelite într-un ambalaj colorat.În centrele comerciale răsună colinde cu clopoţei şi zurgălăi. Târgurile, organizate special pentru a marca această perioadă din an, primesc o mulţime de vizitatori dornici să guste din ofertele de sezon.
Devenim mai relaxaţi, deci mai buni unii cu alţii, mai amabili. Un decor minunat din care nu lipsesc decât bujorii din obrajii copiilor şi săniuţele. Discutăm despre vacanţe, cadouri şi mese festive şi începem se modelăm timpul într-o formă care să ne aducă relaxarea de care avem nevoie. Puţini ne gândim să căutăm în interiorul nostru acel spaţiu în care să încapă mai mult decât luminiţe, colinde şi prăjituri. Esenţa Crăciunului se diluează în aromele comerciale, în dezinteres sau pur şi simplu în lipsă de cunoştinţe.
Semnificaţia spirituală a Crăciunului
“Dar îngerul le-a zis: – Nu vă temeţi, căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul. Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul.” Luca 2, 10-11.
Pe harta inimii noastre avem punctată frica: teama de a nu fi acceptaţi, de a nu reuşi, de a fi singuri, teama de a greşi, de a nu găsi pacea. Dar, potrivit citatului biblic din Luca, traseul de pe hartă se continuă cu vestea bună: există cineva care ne ia temerile şi le transformă. Iar punctul de destinaţie este bucuria.
Mântuitorul care s-a născut este ghidul care ne trasează harta interioară. Nu există popas în teamă, pentru că El ne conduce către cele mai captivante peisaje de bucurie. Naşterea lui Iisus vorbeşte despre o altă lume. O lume în care ştim să ne oprim, stim să tăcem, în care ni se face sete de semnificaţii profunde, unde dăm sens şi consecvenţă vieţii, şi în care credem dincolo de raţiuni. În lumina ieslei, teama se transformă în linişte şi bucuria schimbă gustul lumii.
O lume cu alt gust
O problemă a zilelor noastre este incapacitatea de a ne bucura. Suntem prea obosiţi, prea încărcaţi cu probleme încât nu mai avem timp să fim fericiţi.
Munca excesivă, suprasolicitarea şi încordarea psihică, nopţile nedormite sunt considerate ca parte integrantă a vieţii obişnuite.Odihna esteun factor sanogen esenţial.Ea nu influenţează numai performanţele noastre profesionale, fizice şi intelectuale ci si relaţiile interumane. Repercusiunile se rasfrang până şi asupra calităţii şi duratei vieţii.
Importanţa odihnei în menţinerea unei stări de sănătate optime este comparabilă cu cea a unei alimentaţii raţionale, a menţinerii greutăţii corporale normale, a practicării cu regularitate a exerciţiului fizic. Odihna este un agent terapeutic aproape universal şi de foarte multe ori indispensabil, recomandat în majoritatea afecţiunilor, începând cu cele mai uşoare şi până la cele mai grave.
Această perioadă din an este una potrivită pentru a desfăşura diferite activităţi, deci să ne odihnim sănătos! Şi pentru că în categoria odihnei active intră în mod obligatoriu practicarea exercitiilor fizice şi a sporturilor, putem alege să mergem la munte unde avem posibilitatea să practicăm sporturile de iarnă. Putem opta pentru un traseu, pe jos sau cu bicicleta, sau putem alege o staţiune balneară.
Orice am face, trebuie să avem în vedere să fie diferit de munca zilnică, să fie plăcut, uşor, şi să ne aducă destindere, bună dispoziţie şi bucurie.
A şti să respectăm alternanţa muncii şi odihnei, a şti să le organizăm raţional pe amândouă, înseamnă a stăpâni una din regulile de bază ale artei de a trăi şi a avea larg deschisă calea spre o viaţă sănătoasă.
De ce suntem mai buni în preajma sărbătorilor?
Emoţiile pozitive pe care le trăim, de la recunoştinţă, bucurie, încredere în sine, inspiraţie, speranţă, amuzament şi până la pacea interioară, joacă un rol important asupra întregii noastre bunăstări, contribuind, printre altele, la îmbunătăţirea modului în care gândim, a capacităţii de concentrare, a condiţiei noastre fizice şi intelectuale.
De asemenea, emoţiile pozitive ne ajută să construim relaţii mai bune. Potrivit specialiştilor de la Universitatea Oxford persoanele care sunt sociabile sunt mai sănătoase.
În urma testelor, cercetătorii au observat că persoanele care au prieteni şi care au o viaţă socială activă reuşesc să stimuleze activitatea cerebrală, iar regiunea din creier responsabilă de comunicare este mai mare la aceşti participanţi.
“Persoanele care au mai mulţi prieteni reuşesc să menţină pentru mai mult timp activitatea creierului tot mai intensă. Astfel şi riscul de apariţie a problemelor cognitive este unul mai redus”, a afirmat MaryAnn Noonan, cercetător la Universitatea Oxford. Oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că atât izolarea socială, cât şi sentimentul de singurătate măresc riscul de boală şi deces.Dar nu era clar dacă izolarea, care poate duce la însingurare, subminează sănătatea, sau dacă fiecare factor în parte, acţionând individual, sporeşte riscul de boală.Un studiu recent clarifică problema: lipsa contactelor sociale predispune la boli şi moarte prematură, chiar dacă persoana respectivă nu se simte singură.
Finalul de decembrie aduce un context care ne poate scoate din rutina gândurilor noastre. Esenţa acestei perioade se reduce la trei lucruri: odihna sănătoasă , activă, care generează emoţii pozitive, relaţiile sociale care ne face sclipitori, şi deasupra tuturor este cadoul bucuriei pe care Dumnezeu îl oferă oricărei inimi.
Vestea bună să vă decoreze fiecare zi a vieţii!
Surse:
http://www.descopera.ro/dnews/10691786-izolarea-sociala-scurteaza-viata-si-aduce-boala
http://www.mediculmeu.com/sanatatea-familiei/sfaturi-pentru-o-viata-sanatoasa/odihna.php
http://www.asociatiasanatate.ro/node/30
http://ziarullumina.ro/educatie-pentru-sanatate-despre-odihna-activa-si-pasiva-17922.html
Leave a reply →