• Fenicul cu roșii

    Fenicul cu roșii

    Autor: Dorelia Pironea
    Foto: freeimages.com, taste.com

    Ținem mult la obiceiurile noastre, care devin foarte ușor tradiții personale sau familiale. Uneori, ne este greu să ieșim din tipare, alteori simtim nevoia să încercăm ceva nou, să schimbăm păreri și să împrumutăm stiluri. Azi aducem o rețetă din bucătăria italiană.

    Ingrediente

    500 g fenicul
    400 g roșii întregi conservate în suc propriu
    un grăunte de usturoi
    ulei de măsline
    oregano
    o crenguță de rozmarin
    sare
    piper

    Mod de preparare

    Feniculul se taie în jumătăți, apoi în felii de jumătate de centimetru grosime. Se pune într-un vas cu apă la fiert, pentru 5 minute. Apoi se scurge și se lasă deoparte.

    Dacă folosiți roșii proaspete, țineți cont să aveți și câteva bine coapte, din care să faceti sucul. Îl obțineți fie răzuind roșiile, fie punându-le la fiert cu puțină apă. Le lăsați să dea câteva clocote, apoi le pasați printr-o strecurătoare în care vor rămâne semințele și cojile. Așadar, dacă nu folosiți conserve, pregătiți-vă acest suc pe care îl amestecați cu bucăți de roșii. Dacă sunt roșii mari, le tăiați în patru, dacă sunt cherry, în jumătăți.

    Într-o tigaie se pune grăuntele de usturoi întreg, cu coajă, în ulei, împreună cu oregano și crenguța de rozmarin. Se lasă cât să se amestece aromele, apoi se adaugă roșiile și sarea. Se lasă pe foc timp de 10 minute, după care se scoate usturoiul și se adaugă feniculul. Se lasă câteva minute. La sfârșit se condimentează cu piper.

    FENICUL

    fennels-in-a-marketEste o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană.

    Un bulb crud de fenicul contine potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, vitamina C, fier, vitamina B-6 și magneziu. Mai conţine, de asemenea, fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, vitamina E şi vitamina K.

    Fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6 contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase.

    Datorită efectului vasodilatator al potasiului şi datorită prezenţei calciului şi magneziului, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume.

    Cercetările au arătat că administrarea uleiului din seminţe de fenicul poate duce la reducerea colicilor sugarilor cu vârsta între 2 şi 12 săptămâni, iar oferind un ceai pe bază de fenicul, museţel, verbinţă, lemn dulce şi roiniţă poate reduce severitatea colicilor la sugari.

    Are efect anti inflamator datorita continutului de colina: benefică pentru somn, mişcările musculare, în procesul de învăţare şi memorare. Colina, de asemenea, ajută la menţinerea structurii membranelor celulare şi la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbţia de grăsime şi reducerea inflamaţiei cronice.

    De la fenicul se consumă atât bulbul, cât și frunzele și semințele.

    Pudra de fenicul este folosită ca o cataplasmă pentru muşcăturile de şarpe, iar uleiul obținut din semințe este folosit în producerea unor medicamente.

    Alegeți aromele sănătății!

    Leave a reply →