Despre

Este o formă de tratament, care se adresează în principal persoanelor fără patologie (deși este un adjuvant important în bolile psihiatrice), nu include medicaţie şi care prin tehnici proprii tratează crizele de viaţă generate de diferite cauze și contribuie la producerea schimbărilor pe care cei în cauză nu reuşesc să le facă singuri.

Consilierea

Un demers psihologic de durată scurtă, centrat pe ceea ce aparţine prezentului: acum şi aici, abordând o anumită problemă și nu-și propune restructurarea personalităţii. Pune accent pe aspecte psihoeducative.

De la o singură întâlnire cu un psiholog clientul se poate aștepta să câștige sprijin și informaţii relevante.

O abordare mai profundă a situaţiei presupune o analiză mai complexă, pe care specialistul o poate realiza în urma mai multor ședinţe.

Având o mai bună înţelegere a naturii problemelor discutate, poate fi construită o strategie de intervenţie eficientă.

Sample Header

Punând accentul pe investigare și o schemă de tratament particularizat, psihoterapia urmărește reconstrucţia personalităţii în vederea unei funcţionalităţi mai bune și creșterea calităţii vieţii.

Psihoterapia

Intervenţie psihologică de durată medie sau lungă, are ca scop investigarea și înţelegerea naturii conflictelor psihice care nu se poate realiza decât pe baza unei relaţii autentice între client și psihoterapeut.

Abordarea integrativă a psihoterapiei, permite privirea clientului în complexitatea și individualitea lui, interpunând nivelurile afectiv, comportamental, cognitiv, spirtual și corporal într-o amplă perspectivă temporală (în prezent, prin trecut spre viitor).

Un alt obiectiv al demersului psihoterapeutic este dezvoltarea în plan personal printr-o mai bună cunoaştere şi înţelegere de sine.

Psihoterapia presupune sondarea și găsirea legăturilor cauzale a emoţiilor, gândurilor, comportamentelor și eventualelor suferinţe fizice într-un climat de încredere, siguranţă şi confidenţialitate.

Cum ne dăm seama ca avem nevoie de intervenţie psihologică?

Când problemele se pot numi ca cele enumerate mai jos și nu numai, acesta este momentul în care merită să apelăm la un ajutor de specialitate:

  • tulburare de adaptare / neîncredere în sine/ incapacitate de a lua decizii;
  • depresie / anxietate / atac de panica / fobie;
  • dependenţă (de substanţă, relaţie, muncă)/ obsesivitate;
  • doliu/ divorţ;
  • neînţelegeri în relaţii (de cuplu, părinţi – copii, etc.)

În același timp, omul este o fiinţă complexă, astfel că o problemă fizică poate provoca o suferinţă psihică (ex. depresie în urma unui diagnostic sau accident soldat cu o dizabilitate), iar o durere sufletească poate cauza dereglări fizice și mentale (afecţiuni psihosomatice ca cefalee, dureri de spate, ulcer, colita, astm, eczeme, probleme ale funcţiilor sexuale, etc.)

Articole si materiale informative

  • Trăiește clipa sau trăiește… veșnicia! 07 Jul - Autor: Cristina Ișvan Foto: Shutterstock Celebrul aforism latin „Carpe Diem” (Trăiește clipa!) a fost folosit de-a lungul istoriei și mai ales în timpurile noastre ca un îndemn la trăirea momentului, fără a lăsa timp de gândire pentru implicațiile viitoare, bineînțeles cu accent pe hedonism, adică pe o viață condusă de plăceri. Îndemnul este folosit cam
  • Trăiește pentru copilul tău! Un interviu cu Diana Gavajuc, psihoterapeut la Centrul Medical Premed 06 Jun - „Uneori e mai greu să trăiești pentru copilul tău decât să-ți dai viața pentru el!” Suntem în luna iunie, este luna în care în centrul atenției părinților se află copiii și cei mai mulți părinți sunt pregătiți financiar și psihic să le facă pe plac celor mici prin daruri, surprize. Ce se întâmplă însă dincolo
  • Depresia la copii – moft sau boală? 05 May - Autor: Cristina Ișvan Foto: Shutterstock Grijile, stresul, eșecurile, dezamăgirile personale sau interpersonale, precum și o dereglare chimică de la nivelul creierului, pot genera depresie în rândul adulților. Ca părinte, însă, îți vine greu să accepți faptul că și un copil poate suferi de depresie, cu atât mai mult cu cât știi că faci tot ce
  • Uită de stres la acest sfârșit de săptămână! 05 May - Autor: Loredana Dumitrașcu Foto: Shutterstock Timp de cinci zile, am fost bombardați cu informații, am fost copleșiți de termene limită, am fost supasolicitați de serviciu, familie și probleme administrative. Acum este momentul să respirăm adânc și să ne relaxăm. Cu toate că fiecare persoană trebuie să își descopere propriile strategii de combatere a stresului, în
  • Evită capcana drogurilor! 05 May - Text: Dorelia Pironea Foto: Shutterstock Cum ar fi dacă v-ați afla într-un grup în care cei mai tari membri ar ști cum să folosească acul pentru „insulină”? Distracția cu iz de orgoliu, că au reușit  să o păcălească și de data asta pe farmacistă, v-ar determina să ridicați din sprâncene. V-ar spune că merită să
  • Lucian Cristescu te așteaptă la „Școala părinților” 04 Apr - Centrul Medical Premed organizează „Școala părinților”, o serie de opt sesiuni interactive susținute de Lucian Cristescu – profesor, conferențiar international și autor de carte. „Școala părinților” se desfășoară în perioada 22 aprilie – 10 iunie, în fiecare miercuri de la ora 19.00, la Centrul Medical Premed din str. Prelungirea Ghencea nr. 27, sector 6, București.