• Trăiește clipa sau trăiește… veșnicia!

    Trăiește clipa sau trăiește… veșnicia!

    Autor: Cristina Ișvan
    Foto: Shutterstock

    Celebrul aforism latin „Carpe Diem” (Trăiește clipa!) a fost folosit de-a lungul istoriei și mai ales în timpurile noastre ca un îndemn la trăirea momentului, fără a lăsa timp de gândire pentru implicațiile viitoare, bineînțeles cu accent pe hedonism, adică pe o viață condusă de plăceri. Îndemnul este folosit cam așa: trăiește clipa de acum; fă ce vrei, ce poftești și nu te gândi la viitor! Nu este nevoie să comentăm prea mult lipsa de înțelepciune a acestui îndemn, pentru că toate domeniile vieții noastre ne vorbesc de faptul că orice facem are consecințe.

    Singurul moment pe care-l putem controla din viața noastră este cel prezent, ceea ce a trecut nu mai putem schimba, iar ceea ce va urma nu știm cum e și nici dacă va mai fi disponibil pentru noi. În acest sens, are logică să trăim clipa, să  trăim cu  responsabilitate și intensitate clipa prezentă, fără a rămâne ancorați și prizonieri ai trecutului și fără a ne lăsa terifiați de viitor. Îndemnul „trăiește clipa” este bun dacă e umplut de responsabilitate și de implicațiile lui veșnice. În loc de „trăiește clipa” cu referire la o viață iresponsabilă a plăcerilor, este mai bun îndemnul „trăiește veșnicia!” – adică trăiește clipa în așa fel încât să te conducă spre viața veșnică.

    Toate clipele vieții noastre sunt importante și unice, irecuperabile, iar pentru a ne însusi aceasta lecție, în viata noastră întâlnim foarte multe exemple. Valoarea timpului este inestimabilă și orice clipă este încărcată de o doză de unicitate care uneori ne sperie, alteori ne transformă în simpli spectatori ai vieții.

    Pentru a realiza valoarea unui an, întreabă un student care a pierdut un examen și a rămas repetent.

    Pentru a realiza valoarea unei luni, întreabă o mama care a născut un copil prematur.

    Pentru a realiza valoarea unei zile, întreabă un zilier care are câțiva copii de hranit.

    Pentru a realiza valoarea unui minut, întreabă un om care tocmai a pierdut un tren.

    Pentru a realiza valoarea unei secunde întreaba o persoana care tocmai a evitat un grav accident.

    Pentru a realiza valoarea unei sutimi de secundă, întreabă un sportiv care a castigat o medalie olimpică.

    Sfatul este să trăim întelept clipa, sau ziua de azi, fără a ignora lecțiile și experiența istoriei, fără a bloca planurile pentru viitor; dar să trăim clipa cu responsabilitate pentru a trăi și…  veșnicia.

    Leave a reply →