• Depresia la copii – moft sau boală?

    Depresia la copii – moft sau boală?

    Autor: Cristina Ișvan
    Foto: Shutterstock

    Grijile, stresul, eșecurile, dezamăgirile personale sau interpersonale, precum și o dereglare chimică de la nivelul creierului, pot genera depresie în rândul adulților. Ca părinte, însă, îți vine greu să accepți faptul că și un copil poate suferi de depresie, cu atât mai mult cu cât știi că faci tot ce se poate pentru a-i oferi o educație corectă și o viață normală. Și totuși, datele statistice arată că aceasta este o realitate deloc de neglijat.

    depresia copii adolescenti 2Conform Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, 11 procente dintre adolescenți au un episod de depresie până la vârstă de 18 ani. Fetele sunt mai predispuse la această tulburare, a cărei incidență crește, de asemenea, odată cu vârsta. O altă statistică a Organizației Mondiale a Sănătății arată că episoadele de depresie majoră sunt  cele mai frecvente în rândul populației cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani. „Studiile arată că depresia la adolescenți este asociată cu un risc crescut de suicid, iar sinuciderea reprezintă a treia cauză principală de deces la acest grup de vârstă”, avertizează Diana Gavajuc, psihoterapeut la Centrul Medical Premed. „Pentru că un comportament „normal” poate varia de la un stadiu al copilăriei la altul, este dificil de spus dacă un copil care prezintă schimbări în comportamentul său are cu adevărat o depresie sau este doar într-o altă etapă a vieții. De aceea, rolul părinților este deseori limitat și ajutorul de specialitate este impetuos necesar pentru o evaluare și o eventuală terapie”.

    Vizitați online pagina de consiliere și psihoterapie a Centrului Medical Premed!

    Din păcate însă, depresia nu prea este considerată o „boală serioasă”, ce necesită tratament, ci de cele mai multe ori, această este ignorată, așteptându-se ca simptomele „să treacă de la sine”. Este foarte important pentru părinți să identifice și să trateze orice simptom de depresie apărut la un adolescent, chiar dacă asta înseamnă un sacrificiu din punct de vedere material sau al timpului.

    Iată câteva semnale de alarmă:

    1. €o stare sufletească oscilantă, între mânie și tristețe, irascibilitate sau apatie
    2. melancolie
    3. pesimism
    4. un sentiment acut de nefericire
    5. atacuri de furie
    6. insomnii și alte tulburări de somn
    7. scăderea performanțelor școlare sau, dimpotrivă, creșterea lor (pentru a scăpa de sentimentele negative, copilul se poate refugia în studiu)
    8. scăderea sociabilității
    9. scăderea apetitului sau o creștere bruscă a sa

    Citind această listă, probabil că mulți părinți ajung să-și pună întrebări și să caute răspunsuri. „Cum este posibil ca tocmai copilul meu să fie într-o astfel de situație?” O multitudine de cauze sociale și psihologice pot sta la baza apariției depresiei. Principalul factor, însă, este apariția unui dezechilibru în rândul neurotransmițătorilor, substanțe chimice ce se află în creierul nostru. Așadar, iată că pe lângă aspectul psihologic, depresia este, în primul rând, o boală fizică. Iar, ca orice altă boală fizică, prevenirea și tratarea ei constă, inițial, într-un tratament fizic.

    O situație  traumatică, precum moartea unei persoane dragi, lipsa afecțiunii parentale, un stil parental extrem sau despărțirea de o persoană iubită, toate acestea pot fi evenimente ce cauzează acest dezechilibru în cazul unui adolescent sau a unui adult. În general, factorii de risc care generează apariția depresiei sunt încadrați în următoarele categori: predispozițiile genetice, vârstă, sexul, starea de sănătate fizică, stresul, traumele, abuzul de medicamente sau de alte substanțe.

    Dacă ai avea suspiciuni că cel mic suferă de o boală de rinichi sau ai primi confirmarea că adolescentul tău ar avea o insuficiență cardiacă, ai aștepta să treacă de la sine sau ai face tot posibilul să aibă parte de investigații și tratament adecvat? Și depresia este tot o boală – a minții și a sufletului. Și acum ce urmează? Desigur, o evaluare corectă și un tratament adecvat, susținut de terapie. Iar primul pas îl poți face la Centrul Medical Premed.

    Vizitați online pagina de consiliere și psihoterapie a Centrului Medical Premed!

    „Sarcina primară a terapeutului este să reușească sムcapteze atenția adolescentului, să inițieze o relație de încredere în cadrul căreia sムpoată să vină în ajutorul familiei. Pas cu pas, folosind tehnici specifice psihoterapiei și, dacă e cazul, în echipă cu medicația psihiatrică, adaptate la fiecare caz în parte, se obțin rezultate pozitive. În același timp, părinții sunt informați și implicați în procesul vindecării, contextul familial jucând un rol esențial în succesul terapiei” declară Diana Gavajuc, psihoterapeut la Centrul Medical Premed.

    Consiliere si psihoterapie Premed

    Consiliere de cuplu și familie la Centrul Medical Premed

    Leave a reply →