Tocăniță de dovlecei
Autor: Dorelia Pironea
Foto: Loredana Dumitrașcu
Consumul de zarzavaturi, legume și fructe de sezon aduce organismului prospețime și vigoare! Beneficiem de toate elementele nutritive pe care alimentele le conțin și, în același timp, suntem încântați de diversitatea, creativitatea și bogăția culinară oferite de ele. Rețeta următoare promite arome sofisticate și un gust delicios!
150 g ceapa tocată mărunt
150 g ardei roșu tocat solzișori
500 g roșii felii
500 g dovlecel cuburi
20 ml ulei
o legatură de frunze de pătrunjel
o legătură de mărar
usturoi
turmeric
piper mozaic
sare
Ceapa și ardeiul se pun la călit în apă cu puțină sare. Când sunt aproape gata se adaugă dovlecelul și puțină apă. Peste dovlecelul înmuiat se adaugă roșiile și se mai lasă la fiert 10 minute. La sfârșit se adaugă uleiul, verdeața tocată, turmericul, piperul mozaic și usturoiul.
Tocănița de dovlecei, împreună cu o porție de mămăligă, formează un prânz delicios și nutritiv.
DOVLECEII
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoși și pot fi folosiți ca bază pentru foarte multe feluri de mâncare, dovleceii oferă multe beneficii organismului nostru.
La 100 g de parte comestibilă găsim: un mg de natriu, 270 mg de potasiu, 15 mg de calciu, 30 mg de fosfor, fier, zinc, 230 mg de vitamina A, câte 0,05 mg din vitaminele B1, B2 şi cantităţi mari de vitamina B9, 10 mg de vitamina C. Seminţele conţin 35% ulei gras, fitosterine, lecitină, enzime. O cantitate de 300 g de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor şi potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A şi B9 şi jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Cu ajutorul dovleceilor pot fi prevenite boli ca scleroza multiplă, miopia, cataracta și alte boli oculare, astmul, reumatismul, constipaţia, precum și creșterea în greutate.
Leave a reply →