Salată de cartofi cu sos de usturoi
Text: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
O îmbinare excelentă între legumele fierte şi cele proaspete! O salată săţioasă datorită cartofului şi bine aromată datorită ardeiului şi pătrunjelului. Are tot ce îi trebuie ca să vă placă!
Ingrediente
500 g cartofi albi
500 g ardei gras
Un gogoşar
500 g roşii
100 g măsline
o ceapă
4 căţei de usturoi
100 ml ulei
o legătură de pătrunjel
două linguri de oţet
sare, piper
Mod de preparare
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă cât sunt calzi şi se taie felii. Se amestecă cu ardeii tăiaţi fideluţă, măslinele fără sâmburi, roşiile tăiate felii şi ceapa tăiată solzişori.
Peste legume şi măsline se va turna un sos de usturoi preparat astfel: se pisează usturoiul, se feacă cu oţet şi se potriveste de sare şi piper.
Se amestecă salata cu sosul şi se presară pătrunjelul tocat mărunt.
CARTOFUL
Această legumă conţine o varietate de vitamine, minerale şi fitochimicale, care alungă bolile şi aduc beneficii sănătăţii.
Un cartof de mărime medie conţine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeaşi porţie ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartoful oferă şi fosfor, niacină, acid folic şi zinc.
Cartoful are efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic, efect hipotensor şi antihemoragic.
Consumul de cartofi, sub formă de tinctură, suc, cartof copt sau fiert, este recomandat în caz de boli reumatice, diabet, hiperaciditate, stări febrile, gută, astenie, oxiuroză, ulcer, paraziţi intestinali, hemoroizi, bolihepatice, gastrite, hepatită, obezitate, litiaza biliară, glomerulonefrita, sciatică, cefalee şi migrenă.
Sursa: „Cartofii de la A la Z”
Leave a reply →