• Ateroscleroza este reversibila

    Ateroscleroza este reversibila

    Autor: dr. Sorin Moroșan
    Articol publicat în revista Viata + Sănătate

    Vestea bună, că plăcile de ateroscleroză pot regresa, ne-a adus-o celebrul studiu „Life style Heart Trial” condus de dr. Ornish, cu mai bine de 23 de ani în urmă. În acest studiu au fost înscriși 48 de pacienți cu vârste cuprinse între 35 și 75 ani, care prezentau clar plăci de ateroscleroză la coronarografie.

    Pacienții au fost împărțiți prin tragere la sorți în două grupe egale numeric: grupa experimentală și grupa de control. Pentru grupa experimentală, a fost conceput un program de schimbare a stilului de viață care a constat din:

    1. Dietă vegetariană care să cuprindă cel mult 5 mg de colesterol pe zi. Ca să ne dăm seama ce înseamnă 5 mg de colesterol, să ne amintim că un gălbenuș de ou are, în funcție de mărime, între 220 și 270 mg de colesterol. Conținutul de grăsimi a fost redus foarte drastic la cel mult 10% din totalul de calorii și acelea preponderent nesaturate, de tip omega-3. Proteinele au fost de 10-15%, iar carbohidrații au fost 70-75%, provenind în cea mai mare parte din cereale integrale, legume, zarzavaturi, fructe.
    2. Renunțare la fumat.
    3. Exercițiu fizic moderat.
    4. Managmentul stresului.

    Vă așteptăm în cabinetul de medicină internă de la Centrul Medical Premed pentru investigații și tratamente!

    regresia aterosclerozeiAcest program a fost aplicat timp de un an grupei experimentale de pacienți, în timp ce grupa de control a primit doar îngrijirea medicală obișnuită. După acest an de studiu, au fost comparate rezultatele celor două grupe și s-au observat diferențe care erau semnificative din punct de vedere statistic. Astfel, în grupa experimentală, pe lângă scăderea semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL, s-a înregistrat o scădere marcată – mai bine de 10 ori – a frecvenței episoadelor de angină pectorală și a intensității acestora. În timpul acesta, în grupa de control, frecvența episoadelor dureroase a crescut aproape de 3 ori. Mai mult, la coronarografie, în grupa experimentală s-a constat o regresie a grosimii plăcilor de ateroscleroză cu 5-6 %, în timp ce în grupa de control, grosimea plăcilor de ateroscleroză a crescut în medie cu 3%.

    Acești pacienți au fost evaluați din nou după 5 ani, dată la care diferențele dintre cele două grupe, atât în ceea ce privește grosimea plăcilor de ateroscleroză, cât și incidența infarctului miocardic acut, erau cu mult mai mari. Deși modificările de stil de viață de o asemenea magnitudine necesită o dedicare considerabilă, acest studiu a demonstrat ce rezultate extraordinare pot fi obținute prin intervenții nefarmacologice la persoanele eficient motivate.

     

    Leave a reply →