Au, mă doare stomacul!
Autor: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
Funcția principală a stomacului este de a digera ceea ce mâncăm, în scopul de a extrage substanţe nutritive necesare din alimente.
Stomacul îndeplinește trei roluri principale:
- de depozitare, astfel încât două sau trei mese pe zi pot oferi toate nevoile noastre energetice
- de digestie, ajutând la transformarea alimentelor într-o substanță semi-lichidă, astfel încât nutrienții să fie absorbiţi
- de distrugerea bacteriilor și a altor microorganisme,pe care alimentele le pot conţine
Un simptom, mai multe boli
Cele mai comune dureri de stomac sunt asociate cu indigestia, gastrita, ulcerul şi intoleranţa alimentară.
Pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor care se manifestă prin durere de stomac, vă puteţi programa pentru o consultaţie la dr. Constantin Dinu, medic primar de medicină internă, la numărul de telefon 0314-311.890.
Durerile de stomac apar în mod frecvent după ce mâncăm. Se întamplă fie să mâncăm prea mult, fie să bem prea multe lichide imediat după masă, ceea ce face ca acidul gastric să fie diluat, sau să existe o intoleranţă alimentară şi sistemul digestiv să se afle în incapacitatea de a produce suficiente enzime pentru digestia anumitor tipuri de alimente.
Durerea de stomac este o manifestare în spatele căreia se pot ascunde numeroase boli cum ar fi: apendicita, calculii biliari, ulcerul, colita, boala celiacă sau gastroenterita.
Cum se manifestă aceste boli?
Apendicita este inflamaţia apendicelui. Principalul simptom este disconfortul constant în zona buricului care coboară în partea dreaptă spre zona înghinală.
Calculii biliari apar ca urmare a unei diete bogate în grăsimi, sau a disfuncţiei vezicii biliare. Prezenţa acestora este semnalată de durerea ascuţită care porneşte de la mijlocul abomenului superior şi coboară spre partea dreaptă, sub coaste.
Ulcerul este o boală caracterizată printr-o leziune la nivelul mucoasei stomacului. Se manifestă prin arsuri şi dureri la nivelul stomacului, care apar şi dispar.
Colita este un tip de boală inflamatorie intestinală care afectează colonul şi rectul. Crampele şi scăderea în greutate sunt câteva simptome.
Boala celiacă este o tulburare digestivă care afectează intestinul subţire şi este cauzată de intoleranţă la gluten. Simptome: crampe, balonare şi diaree.
Gastroenterita este o afecţiune ce provoacă iritarea şi inflamarea intestinului. Se manifestă prin: greaţă, vărsături, febră, crampe abdominale.
Investigatiile efectuate pentru stabilirea cauzei
Sunt multe metode de investigare folosite de personalul de specialitate, pentru depistarea cauzei. Însă cea mai folosită metodă pentru precizarea diagnosticului este endoscopia digestivă superioară.
Tratamentul durerii de stomac
Tratamentele primite de pacient sunt în funcţie de cauza care determină durerea de stomac. Astfel că bolile prezentate mai sus au diferite modalităţi de tratare.
În cazul apendicitei, a calculiilor biliari este necesară intervenţia chirurgicală. Colita şi ulcerul se pot trata cu medicamente. Principalul remediu al bolii celiace este o dietă fără gluten. Obiectivul tratamentului în gastroenterită este rehidratarea prin consumul de lichide.
Nu neglijaţi durerea de stomac, dacă apare în mod frecvent! În cazul multor afecţiuni, primele semne de avertizare se manifestă la nivelul stomacului. O consultaţie la dr. Constantin Dinu, medic primar de medicină internă la Centrul Medical Premed, costă doar 60 de lei şi vă puteţi programa la numărul 0314-311.890.
Leave a reply →