• Ce efecte are temperatura apei din baie asupra sănătăţii?

    Ce efecte are temperatura apei din baie asupra sănătăţii?

    Autor: Diana Aslan
    Foto: Emanuela Jalba

    Băile sunt proceduri hidroterapeutice care utilizează apa simplă sau cu adausuri de diferite ingrediente.

    Descoperă câteva informaţii esenţiale despre hidroterapie.

    Băile reci şi cele răcoroase au un efect excitant asupra sistemului nervos și stimulează eliminarea excesului de temperatură din organism, efectele fiind de relaxare, dezobosire. Asemenea proceduri sunt recomandate persoanelor sănătoase şi antrenate, cu un organism rezistent şi bine călit.

    Băile cu temperaturi intermediare, cu apă obişnuită (dulce), se recomandă pentru efectul lor reconfortant, iar băile calde au un efect calmant şi sunt recomandate în insomnii.

    În răceală este recomandată baia fierbinte, dar numai dacă bolnavul nu are febră. Această baie provoacă sudaţie (o încălzire generală a organismului) şi stimulează procesele metabolice, cu eliminarea intensă a toxinelor şi relaxarea muşchilor.

    Efectele terapiei cu apă caldă

    • vasodilatatie periferică – cu atragerea sângelui de la nivelul organelor spre sistemul muscular, fapt ce hrăneşte şi oxigenează ţesuturile, dezobosind organismul;
    • scăderea vâscozităţii şi mărirea vitezei de circulaţie a sângelui;
    • creşterea diametrului vaselor de sânge;
    • reducerea contracturilor şi durerilor musculare;
    • relaxarea tonusului muscular;
    • intensificarea schimburilor la nivel celular;
    • stimularea funcţiilor aparatului digestiv şi respirator;
    • ameliorarea flexibilităţii tendoanelor şi a capacităţii de lubrifiere a lichidului sinovial la nivelul articulaţiilor;
    • echilibrarea pH-ul mediului intern;
    • calmarea, sedarea sistemul nervos central, facilitarea instalării somnului.

    Băile cu sare provoacă vasodilataţie tegumentară, influenţează procesele metabolice generale şi eliminarea acidului uric. Au acţiune antiinflamatorie şi rezorbtivă. Acţiunea importantă a mantalei de sare care rămâne pe tegument după procedură nu trebuie îndepărtată, ionii din cristalele de sare pătrund prin tegument în următoarele ore după procedură. Sunt indicate în: afecţiuni cronice ale aparatului locomotor, boli cronice utero-anexiene, afecţiuni endocrine, ovariene şi tiroidiene.

    mare apaApa are o acţiune mult mai puternică decât aerul asupra termoreglării. Baia din apa mării are o influenţă mai mare decât baia în apa de râu sau lac, datorită proprietăţii apei de mare, care conţine săruri minerale, în special particule de sare, care au efect stimulator, iar valurile aduc permanent în contact cu pielea noi mase de apă rece. O serie de stațiuni de pe litoral (Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia, Neptun), precum și lacurile sărate (Slănic Prahova, Ocna Sibiului) oferă posibilități de tratament pentru oamenii de orice vârstă.

    Baia cu iod (substanţa activă este iodura de potasiu sau sare de Bazna). Iodul micşorează vâscozitatea sângelui provocând vasodilataţie şi scăzând tensiunea arteriala, măreşte puterea de apărare a organismului determinând reacţii locale la nivelul ţesuturilor şi organelor contribuind la reducerea fenomenelor inflamatorii. Sunt indicate în artrite cronice, afecţiuni inflamatorii cronice genitale, ateroscleroză cu hipertensiune, nevralgii.

    În țară există stațiuni cu ape care au un conținut mare de iod (Govora, Bazna), sulf (Călimănești, Căciulata, Olănești, Pucioasa) sau elemente ușor radioactive (Herculane, Felix), unde băile locale și generale, asociate cu exerciții efectuate în apă, au efect benefic asupra celor care le practică.

    Leave a reply →