• Ce trebuie să știi despre migrenă

    Ce trebuie să știi despre migrenă

    Sursa: Dr. Ovidiu Tudor, medic rezident neurolog
    Foto: Freeimages.com

    Durerea de cap – cefaleea – este o problemă care, de multe ori, ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice și contribuie la scăderea calității vieții. Probabil cel mai frecvent tip de cefalee este migrena.

    Cum recunoaștem o migrenă?

    Ovidiu Tudor

    În 80% din cazuri, migrena este o durere unilaterală (cuprinde doar o jumătate de cap). Este o durere de tip pulsatil, ceea ce o diferențiază de alte tipuri de cefalee, care se manifestă prin presiune sau durere în bandă. Aceste simptome sunt agravate de zgomote puternice (fonofobie) sau de lumină puternică (fotofobie), la care se pot adăuga greața și vărsăturile. Anumite eforturi zilnice, obisnuite, agravează durerea de tip migrenos: de exemplu urcatul scărilor, mersul pe jos, activitățile casnice.

    Anumite persoane (aproximativ 30% din cazuri) prezintă anumite semne care precedă migrena, numite “aură”, de tipul tulburărilor vizuale (puncte negre, senzație de distorsiune a imaginilor) sau senzoriale (furnicături, amorțeală la nivelul membrelor).

    Cum apare migrena? 

    Există mai multe teorii privind cauzele migrenei, dar încă nu s-a ajuns la un consens. Se cunosc, însă, câtiva factori favorizanți, dar aceștia nu explică de ce unele persoane au migrene și alte nu, în aceleași condiții.

    S-a observat o agregare familială – dacă un părinte are migrene, este posibil ca și copilul să manifeste acestă afecțiune. Pe lângă aceasta, s-a observat că migrenele mai pot fi declanșate de factori precum stresul, activitatea fizică și intelectuală în exces, consumul de mezeluri cu conținut ridicat de nitrați, alimentele care conțin glutamat de sodiu, cafeaua și alcoolul. Expunerea la lumină puternică sau la zgomote poate declanșa, de asemenea, un episod migrenos.

    Dacă suferiți de migrene, vă puteți adresa medicilor neurologi ai Centrului Medical Premed pentru consultație, investigații și tratament.

    Femeile suferă mai frecvent de migrenă, comparativ cu bărbații, modificările hormonale influențând apariția durerilor de cap. Se raportează chiar apariția, în unele cazuri, ale unei migrene premenstruale.

    Anumite afecțiuni, precum depresia, sindromul anxio-depresiv, astmul bronșic sau epilepsia pot fi însoțite de episoade migrenoase.

    Tratamentul migrenei

    Migrena 2 pastile movTratamentul migrenei constă în administrarea de antialgice, aniinflamatoarele nesteroidiene și, în episoadele acute, medicamente din clasa triptanilor, care nu sunt recomandate în alte tipuri de cefalee. Prevenirea apariției migrenei, prin evitarea factorilor favorizanți, este foarte importanta. Pentru a identifica acei factori care determină apariția durerii de cap, medicii recomandă pacienților să noteze într-un jurnal condițiile în care acesta a apărut: situația sau conjunctura în care s-a aflat, dacă a fost un debut brusc sau progresiv, alimentația din ziua respectivă. Corelând aceste date pe o durată de trei, patru săptămâni, factorii declanșatori în cazul respectivului pacient pot fi identificați și evitați.

    Urmăriți mai jos un interviu despre tratamentul migrenei cu dr. Ovidiu Tudor, unul dintre medicii nostri neurologi, în cadrul emisiunii Starea de bine de la Speranta TV.

     

    Leave a reply →