Declarăm deschis sezonul de… îmbuibare?
Autor: Cristina Ișvan
Foto: freeimages.com, dreamstime.com
Mai este foarte puțin până când declarăm deschis sezonul de… îmbuibare. Aceasta își repetă parcă, în gând sau cu voce tare, toți cei care stau zilele acestea la cozi pentru a cumpăra alimente de tot felul. Încă puțin și mâncăm tot ce vrem, când vrem, cum vrem.
Oare așa ar trebui să fie sărbătorile? Oare avem nevoie de un astfel de prilej de sărbătoare pentru a ne testa limitele, pentru a proba cât rezistăm? Și apoi ne întrebăm de ce sau ne mirăm că sunt persoane care își petrec zilele de sărbătoare la spital? De unde această disperare de a mânca mai mult acum? Vor exista și anul următor, cu siguranță, o mulțime de aniversări, sărbatori și vacante în care oamenii se vor putea răsfăța culinar, așa că iată ce vă sugerăm acum: decideți de astăzi, de dinainte de a vă așeza la masa de sărbătoare că nu veți cădea în capcana de a mânca tot ce vedeți cu ochii.
Peparatele românești specifice sunt gustoase și trebuie consumate cu măsură, nu cu riscul indigestiei sau al unui surplus de kilograme dobândit în doar câteva zile. Carnea, mezelurile, dulciurile, făinoasele, alimentele sărate și alcoolul sunt o combinație dezastruoasă pentru sistemul digestiv și toate fac parte din alimentația de sărbători, așa că înainte să vă umpleți farfuria, gândiți-vă de două sau de mai multe ori.
Și iată câteva sfaturi practice general valabile, dar de care e bine să se țină cont în special înacest sezon de sărbătoare:
- nu consumați prea multe tipuri de alimente la o masă
- alegeți întotdeuna alternativele mai sănătoase atât ca alimente (de ex: tarta cu fructe în loc de o prăjitură cu ciocolată, condimente naturale în loc de unt sau grăsimi, o salată mai mare în loc de o porție de friptură, o lingură în plus de legume în loc de o sarma, pâine integrală în loc de pâine alba, etc) cât și ca mod de preparare (e de preferat un cartof la cuptor decât o porție de cartofi prăjiți, mai bine fiert decât prăjit)
- mâncați încet, mestecați bine, alegeți porții mici
- evitați să mâncați la ore târzii
- înlocuiți băuturile dulci sau cele alcoolice cu sucuri naturale sau cu apă
- stabiliți de comun acord cu familia timpul de masă, evitați gustările dintre mese
- dacă alegeți să primiți oaspeți sau să mergeți în vizite faceți în așa fel încât programul de masă să nu fie afectat
- strângeți masa imediat după ce toată lumea a terminat de mâncat pentru a evita “ciugulitul” după numai câteva minute
- atențieunde și cum depozitați alimentele (pentru că frigiderul este plin, nu lăsați mâncarea gătită pe masă în bucătărie, riscați să se altereze și să vă îmbolnăviți)
- nu vă grăbiți să cumpărați alimentele care sunt “la ofertă” (în general sunt produse de slabă calitate sau foarte aproape de termenul de expirare)
- nu gătiți în cantități mari, încercați pe cât posibil ca mâncarea să fie proaspătă
- nu insitați cu invitatul la masă și nici nu-I forțați pe ceilalți “să mănânce tot”
- o atenție deosebită trebuie acordată copiilor sau persoanelor în vârstă care nu ar trebui să consume orice fel de mâncare, doar pentru că e sărbătoare
- și după o masă mai copioasă, nu vă trântiți în canapea sau în pat, ci alegeți să faceți o plimbare
Și un ultim sfat! Scrieți meniul de sărbătoare pe o foaie de hârtie și cu stomacul plin și întrebați-vă dacă nu cumva ceea ce v-ați propus să gătiți sau să mâncați într-o singură zi înseamnă în mod normal consumul pentru o săptămână. De ce să aruncați banii pe un obicei care nu face decât să adauge kilograme, să aducă sau să agraveze o boală și în cele din urmă să vă strice sărbătorile? Și apoi mâncați pentru a trăi, nu trăiți pentru a mânca!
Leave a reply →