• Diabetul zaharat: tratamentul fără medicamente

    Diabetul zaharat: tratamentul fără medicamente

    Autor: Dr. Dan Rusu
    Articol preluat din revista Viata + Sănătate
    Foto: Freeimages.com, Dreamstime, Shutterstock

    Citește primul articol din serie: Diabetul zaharat – Ce este hemoglobina glicozilată?

    dreamstime cura de slabireMari studii prospective randomizate au arătat, după cele mai înalte criterii de evidență, beneficiile mișcării și ale scăderii în greutate. Acestea sunt baza oricărei terapii prin schimbarea stilului de viață. Au fost raportate beneficii evidente în metabolismul glucidic chiar și după numai câteva zile (4-7) de reducere a aportului caloric la indivizi supraponderali. Au putut fi observate cazuri de normalizare a metabolismului glucidelor după numai 8 săptămâni de reducere a aportului caloric la 600 kcal/zi.

    Activitatea fizică și restricția calorică activează imediat mecanisme celulare de protecție precum: îmbunătățirea funcției mitocondriilor; reducerea formării de radicali liberi; îmbunătățirea efectului insulinei etc.

    Tensiunea (presiunea) arterială, lipidele sanguine, conținutul de grăsimi al ficatului și glucoza sanguină scad proporțional cu pierderea în greutate, odată cu îmbunătățirea metabolismului general.

    Schimbarea stilului de viață și terapie prin dietă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2)

    • O educare și o sfătuire individualizate pentru fiecare pacient îmbunătățesc controlul metabolic și trebuie parcurse încă de la stabilirea diagnosticului.
    • O inițiere a mișcării fizice regulate, ajustată individual, dar nu mai puțin de 30 de minute zilnic, constituie cea mai bună parte a schimbării stilului de viață.
    • Ținta de greutate trebuie stabilită, de asemenea, pentru fiecare pacient în parte și împreună cu acesta. Strategiile prin care ținta poate fi atinsă, fundalul și însemnătatea covârșitoare a unui echilibru energetic trebuie discutate cu pacienții.
    • O consiliere individuală în ce privește regimul alimentar, pornită de la obiceiurile și preferințele culinare ale pacientului, trebuie neapărat să fie urmată și de exemple concrete.
    • shutterstock salataPacientul trebuie să învețe cum îi este influenţată propria glicemie de carbohidrați. E de preferat ca aceştia să fie preluaţi din legume, dar se recomandă reducerea cantităţii de cartofi, orez şi porumb consumate. Cantități moderate de fructe sunt de asemenea admise. Pacienții trebuie să poată aprecia măcar aproximativ ce cantitate de carbohidrați se găsește într-un anumit aliment.
    • Îndulcitorii sunt permiși și nu pun probleme metabolice. Cu măsură, este permis și zahărul.
    • Scopul ca zilnic să fie consumate cel puțin 30 g de fibre alimentare trebuie transpus practic în aplicare.
    • Pacientul trebuie să primească informații despre grăsimi (precum tabloul saturat/nesaturat) și să i se recomande ca numai 7-10% din aportul zilnic de energie să provină din grăsimi saturate.
    • Alcoolul trebuie redus până la maxim 15 g/zi pentru femei și 30 g/zi pentru bărbați.
    • Orientativ, pentru fiecare pacient trebuie ajustată individual o schemă alimentară care să cuprindă 10-25% proteine, 25-40% grăsimi și 40-55% carbohidrați.

    Traducere și adaptare după un articol din Jurnalul medical german – Deutsche Aertzteblatt nr. 5, Ianuarie 2014 – Therapie des Diabetes mellitus Typ 2; Andreas F.H. Pfeifer și Harald H. Klein.

    Leave a reply →