• Fripturile rumenite și sindromul metabolic

    Fripturile rumenite și sindromul metabolic

    Autor: dr. Nicolae Dan MPH, PhD
    Articol preluat din revista Viata + Sănătate
    Foto: Photocase, Dreamstime

    Citește prima parte a articolului despre alimentația nesănătoasă și riscul apariției maladiei Alzheimer.

    Cercetările au demonstrat că nu doar ce mâncăm este foarte important, dar şi CUM gătim ceea ce mâncăm. Prin reducerea aportului de produşi AGE, noi sprijinim sistemul de apărare al propriului nostru organism împotriva bolii Alzheimer şi a diabetului. În studiul amintit, dr. Vlassara a urmărit sănătatea cognitivă atât la şoareci, cât şi la oameni, în cazul ingerării AGE în cantităţi mari, tipice unei diete occidentale, cu scopul de a determina dacă AGE pot cauza leziuni neurodegenerative prin supresia SIRT1, o deacetilază care reglează diverse funcţii neuronale, imune şi endocrine. SIRT1 este reprimată la indivizii cu leziuni neurodegenerative şi metabolice, cum ar fi diabetul, sau la vârste înaintate.

    Este foarte important şi CUM gătim ceea ce mâncăm!

    Cercetătorii de la Mount Sinai au descoperit că şoarecii care au consumat o dietă bogată în compuşi AGE aveau niveluri crescute de AGE în creier şi SIRT1 suprimată în sânge şi în creier, comparativ cu şoarecii care au consumat o dietă săracă în compuşi AGE. Cei din primul grup au înregistrat, de asemenea, un declin al abilităţilor cognitive şi motorii, precum şi al depozitelor de amiloid-β, un component al plăcilor caracteristice bolii Alzheimer. Ei au dezvoltat, de asemenea, sindromul metabolic1, o combinaţie de condiţii medicale care creşte riscul pentru a dezvolta diabet, boala coronariană şi accidentul vascular cerebral. Dr. Vlassara a urmărit timp de 9 luni un grup de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au consumat habitual o dietă bogată în AGE, având un nivel sanguin ridicat al AGE. În această perioadă relativ scurtă, subiecţii au manifestat semne clare de declin cognitiv, semne de rezistenţă la insulină şi suprimarea nivelului de SIRT1, în timp ce persoanele dintr-un grup de control cu nivelul AGE scăzut au rămas sănătoase în aceste 9 luni. Aşadar, şi la oameni, un aport crescut de AGE în alimente conduce la un nivel crescut al acestor compuşi în sânge, suprimând acţiunea SIRT1, conducând, în timp, la diabet, boli cardiovascualare şi demenţă.

    Sindromul metabolic – un grup de factori de risc ce
    cresc considerabil riscul pentru diabet, cardiopatie ischemică
    și accident vascular cerebral. Acești factori de risc
    sunt: HDL colesterol scăzut, trigliceride sanguine mărite,
    glicemia mărită, hipertensiunea arterială, obezitate
    abdominală. Sindromul metabolic este prezent și atunci
    când cineva este sub medicație pentru aducerea la normal
    a primilor patru factori de risc enumerați mai sus.

    friptura la gratarGrătarul nu ar trebui asociat cu recreerea! A sosit timpul să nu mai asociem natura, pădurea, relaxarea şi odihna cu grătarul. Ne facem nouă înşine şi prietenilor noştri o defavoare. Este normal oare să încerci să te refaci ieşind în natură, odihnindu-te, dar în acelaşi timp consumând alimente care în mod clar au ca efect opusul refacerii, adică boala şi, mai concret, diabetul şi boala Alzheimer?! Credeți că merită să ţinem atât de mult la o metodă de gătit cum este grătarul, când ştim care este riscul şi când avem la îndemână atâtea reţete mai sănătoase şi, în acelaşi timp, gustoase.

    Leave a reply →