• Logopedie: testarea auzului fonematic al copilului

  Logopedie: testarea auzului fonematic al copilului

  Autor: Cristina Ișvan
  Foto: Shutterstock

  Comunicarea dă sens vieții, iar o comunicare corectă se învață încă din primii ani de viață. Copilul este ca un burete – el absoarbe informații și imită limbajul. Atunci când, în dezvoltarea limbajului, apar perturbări, relația dintre copil și lume este afectată.

  Terapia logopedică previne și restructurează ceea ce este deteriorat la nivelul comunicării orale, abordând probleme de natură medicală, psihologică, sociologică și pedagogică.

  Vă oferim o serie de articole cu exerciții și jocuri care va pot fi de folos acasa, în relația cu copilul dvs., pentru a testa abilitățile lui și pentru a-i dezvolta limbajul și, de ce nu, capacitatea de a înțelege lumea.

  La Centrul Medical Premed beneficiați de consultații de audiologie, dar și de terapie logopedică. Oricare ar fi problema copilului dvs, găsim împreună cele mai bune rezolvari!

  Testarea auzului fonematic

  Primul lucru pe care ar trebui să-l testete un părinte atunci când sesizează că cel mic nu pronunță corect este auzul fonematic. Iată câteva exemple de exerciții.

  Arati copilului dvs. niște fotografii, imagini care conțin perechile de cuvinte de mai jos, și întrebați:

  – care este papa/baba?
  – idem pentru sos/soț, ceapă/țeapă, ace/ațe, muscă/mușcă,para/bara etc

  Astfel testati, dacă cel mic aude corect și identifică auditiv sunetele pe care el nu le pronunță corect.

  mama si copil pe iarbaPerechea de sunete S/Ș da multe bătăi de cap, dar înainte de a-i învăța pe copii să pronunțe corect, trebuie să vă asigurați că aud bine. Iată un exercițiu drăguț și util.

  Așezati două farfurii de plastic goale în fața copilului și o a treia farfurie cu niște boabe de fasole, nasturi sau mărgele. Pe farfuriile goale scrieti cu un marker cele doua litere, S și Ș. Părintele va spune mai multe cuvinte care contin cele două sunete, iar copilul trebuie să ia din farfuria cu obiecte, pe rând, câte unul și să îl așeze în farfuria pe care este inscripționat sunetul pe care l-a auzit.

  Spor la joacă și la învățat!

   

  Leave a reply →