• Tort cu ananas si capsuni

  Tort cu ananas si capsuni

  Autor: Dorelia Pironea
  Foto: freeimages.com

  Atunci când aniversăm ceva, mâncarea bună face ca bucuria să fie completă. Dificultatea cea mai mare este la desert, pentru că, de regulă, în el se strâng cele mai multe calorii. Soluția unui tort sănătos vine din alimentația raw-vegană.

  Ingrediente

  Pentru blat:

  200 g migdale
  100 g de curmale moi (sau hidratate)
  o jumătate de linguriță de vanilie măcinată

  Pentru cremă:

  600 g ananas
  160 g caju
  100 g suc de agave
  100 g unt de cocos topit
  vanilie măcinată
  sare
  4 capșune

  Mod de preparare

  Blatul: Se pun în blender migdalele, curmalele și vanilia măcinată și se mixează bine. Se alege o tavă rotundă, cu marginea detașabilă, și se presează bine, cu mâinile, compoziția din blender. Se introduce tava în congelator pentru câteva minute.

  Crema: Se mixează în blender ananasul, nucile de caju, siropul de agave, untul topit, vanilia măcinată și puțină sare. Se pune jumătate din cremă peste blat și se introduce din nou, pentru câteva minute, la congelator.

  În blender, peste crema rămasă,  se adaugă cele patru căpșuni și se mixează. Se obține o cremă de culoare roz, care se toarnă deasupra. Apoi tortul este pus, pentru patru ore, în congelator. Înainte să fie servit, trebuie să stea 10-15 min la temperatura camerei.

  Când se va detașa marginea tăvii, va rezulta un tort în trei straturi de culori: blat maro, cremă albă și cremă roz.

   

  ANANASUL

  Fructele de ananas conţin bromelină, fibre, fitonutrienti (acid cumaric, acid clorogenic), pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanti si polifenoli (betacaroten).

  pineapple-1328488-640x480Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus, capabil să accelereze digestia proteinelor. Aceasta are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale.

  În aplicatii cutanate, bromelina scade inflamaţia şi calmează durerile articulare din artrite sau entorse.

  Ananasul are proprietăţi purgative, detoxifiante, antidepresive şi are efect revigorant.

  Conţinutul crescut de vitamina C din ananas are efecte remarcabile asupra pielii deoarece menţine crescut nivelul de colagen, care răspunde de elasticitatea şi fermitatea acesteia.

  În plus, betacarotenul ajută la hidratarea şi uniformizarea culorii tenului, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a epidermului.

  Leave a reply →