Vinete umplute
Autor: Dorelia Pironea
Pentru o perioadă de timp, vinetele nu au avut alt rol decât acela de a înfrumuseţa locuinţele, fiind socotite plante decorative. Oamenii s-au ferit să le introducă în alimentaţie din cauza prejudecătii că acestea aduc nebunie, lepră şi cancer.
Treptat s-a ajuns la concluzia că vinetele sunt chiar benefice pentru sănătate prin conţinutul de fier, calciu şi alte minerale.
În reţeta următoare, trecutul se armonizează cu prezentul rezultând atât un pranz delicios, cât şi aspectuos.
Ingrediente
doua vinete
două roşii
un ardei roşu, mare
trei căţei de usturoi
o legătură de pătrunjel
50 g pesmet
piper
oregano
busuioc
sare
ulei de măsline
Mod de preparare
Se taie vinetele pe jumătate. Se scoate miezul, lăsând pereţii vinetelor de 2 cm. Peste vinetele în formă de bărcuţese presară puţină sare. Se taie roşiile, ardeii şi miezul de la vinete, cubuleţe. Se pisează usturoiul. Se amestecă condimentele cu verdeaţa. Se umplu vinetele, care se aşază pe tava şi se dau la cuptor, pentru 20 min, la 175°.
LEGUMELE
Legumele reprezintă o sursă bogată în abecedarul vitaminelor.
Legume bogate în vitamina A sunt: morcovi, spanac, lobodă.
În vitamina B: ceapă, cartof, roşii, conopidă.
Cele mai bogate în vitamina C sunt: ardeiul roşu, frunzele de pătrunjel, ardeiul verde, salata, etc.
Nu duc lipsă nici de minerale, fiind prezente mai ales potasiul, magneziul, fierul şi calciul.
Leave a reply →