Ciulama de ciuperci
Text: Dorelia Pironea
Foto: freeimages.com
Nicicând nu suntem mai mulţumiţi de gusturi ca atunci când mâncăm ceva gătit cu puţin înainte de a ne aşeza la masă. Aromele proaspete ne fac să apreciem mâncarea şi să ne bucurăm de ea. Dacă unele feluri de mâncare sunt bune şi reîncălzite, ciulamaua de ciuperci are excusivitate, în ceea ce priveşte gustul, atunci când doar ce este luată de pe foc şi pusă în farfurie.
Ingrediente
100 g ceapă tocată
300 g ciuperci tocate
40 g faină
100 ml lapte de soia
50 ml smântână vegetală
o legatură de mărar şi una de pătrunjel
usturoi
sare
Mod de preparare
Ceapa se pune la călit cu apă şi puţină sare. Se adaugă ciupercile. Când acestea sunt fierte, se adaugă făina dizolvată cu laptele de soia şi o cană de apă. Se fierbe până se leagă sosul. Se adaugă verdeaţa, smântâna şi usturoiul. Se ia de pe foc.
CIUPERCILE
Ciupercile nu conţin niciun fel de grăsime, zahăr ori sare. Ele sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) şi folacin (acid folic). Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor.
Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Ciupercile conțin apă, substanțe organice și săruri minerale. În plus, „carnea vegetală” are un gust delicios și poate fi gătită în multe feluri. Ciupercile combat oboseala, consumul acestora fiind indicat de medici îndeosebi în astenii și în stările de epuizare fizică.
Antibioticele naturale conţinute de ciuperci previn infecţiile şi grăbesc vindecarea rănilor.
Sursa: “Terapie prin alimentaţie”, Cornelia Costea, Dr. Valerian Răileanu
Leave a reply →