• Ciulama de ciuperci

  Ciulama de ciuperci

  Text: Dorelia Pironea
  Foto: freeimages.com

  Nicicând nu suntem mai mulţumiţi de gusturi ca atunci când mâncăm ceva gătit cu puţin înainte de a ne aşeza la masă. Aromele proaspete ne fac să apreciem mâncarea şi să ne bucurăm de ea. Dacă unele feluri de mâncare sunt bune şi reîncălzite, ciulamaua de ciuperci are excusivitate, în ceea ce priveşte gustul, atunci când doar ce este luată de pe foc şi pusă în farfurie.

  Ingrediente

  100 g ceapă tocată
  300 g ciuperci tocate
  40 g faină
  100 ml lapte de soia
  50 ml smântână vegetală
  o legatură de mărar şi una de pătrunjel
  usturoi
  sare

  Mod de preparare

  Ceapa se pune la călit cu apă şi puţină sare. Se adaugă ciupercile. Când acestea sunt fierte, se adaugă făina dizolvată cu laptele de soia şi o cană de apă. Se fierbe până se leagă sosul. Se adaugă verdeaţa, smântâna şi usturoiul. Se ia de pe foc.

  CIUPERCILE

  mushroom-1524014-640x480Ciupercile nu conţin niciun fel de grăsime, zahăr ori sare. Ele sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) şi folacin (acid folic). Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor.

  Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Ciupercile conțin apă, substanțe organice și săruri minerale. În plus, „carnea vegetală” are un gust delicios și poate fi gătită în multe feluri. Ciupercile combat oboseala, consumul acestora fiind indicat de medici îndeosebi în astenii și în stările de epuizare fizică.

  Antibioticele naturale conţinute de ciuperci previn infecţiile şi grăbesc vindecarea rănilor.

  Sursa: “Terapie prin alimentaţie”, Cornelia Costea, Dr. Valerian Răileanu

  Alegeţi aromele sănătăţii!

  Leave a reply →