• Humus pentru micul dejun

  Humus pentru micul dejun

  Autor: Dorelia Pironea
  Foto: photocase.com, dreamstime.com

  Rețeta de astăzi este potrivită pentru acele ocazii în care ne dorim să nu stăm mult în bucătărie, dar să mâncăm ceva spectaculos. Cu un minimum de efort obținem rezultate, pe măsura exigentelor oricărui gust.

  hummusIngrediente

  400 g năut fiert
  20 ml ulei de măsline
  10 ml suc de lămâie
  un grăunte de usturoi
  semințe măcinate de chimen
  semințe măcinate de susan
  sare
  boia de ardei iute

  Mod de preparare

  Într-o tigaie se căleste usturoiul, se adaugă năutul fiert și puțină apă. Se lasă pe foc câteva minute. După acest timp, se poate mixa puternic năutul, adăugându-se sucul de lămâie, chimenul, susanul și sarea. Se mixează în continuare, iar dacă este prea dens, se adaugă ulei de măsline.

  Se decorează cu boia de ardei iute.

  Este un deliciu, alături de legume proaspete!

  NĂUTUL

  Năutul reprezintă o sursă importantă de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat în cazul unui regim vegetarian. Conține de asemenea cantități importante de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic, vitamina A și fier. Este bogat în fibre fiind astfel o sursă sănătoasă de carbohidrați pentru persoanele cu diabet. Potrivit studiilor, pacienții care au consumat năut pe parcursul unei săptămâni au înregistrat o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină.

  Un număr tot mai mare de studii arată valoroasa contribuție a năutului în prevenirea bolilor de inimă, lucru ce se datorează în principal conținutului de antioxidanți. De asemenea, năutul poate contribui la reducerea colesterolului și a nivelului trigliceridelor. Este totodată un bun diuretic, util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază si ca antiseptic urinar.

  Un ingredient folosit cu precădere in bucătăria orientală și indiană, năutul este un ingredient obișnuit în rețetele vegetariene: este sățios, având o textură untoasă și un gust de nucă, se poate folosi la salate, supe și preparate cu legume, și poate fi consumat fiert, uscat, prăjit sau copt.

  Alegeți aromele sănătății!

  Leave a reply →