Icre de chia
Autor: Dorelia Pironea
Foto: Premed, Gabriela Ruellan/freeimages.com
Pentru acest sfârșit de săptămână, vă propunem o rețeta sănătoasă și ușor de realizat: 0 variantă foarte bună a icrelor vegetariene, care are ca bază semințele de chia.
75 g semințe de chia
100 ml de apă
zeamă, proaspăt stoarsă, de lămâie
o ceapă medie/ patru cepe verzi
două linguri cu ulei de măsline
sare
Mod de preparare
Într-un bol se pun semințele de chia si apă. Se amestecă ușor până când apa se absoarbe total.
Se încorporează sucul de lămâie și sarea, apoi uleiul de măsline și ceapa tocată mărunt. Se amestecă bine întreaga compoziție.
Se poate orna cu frunze de pătrunjel și ardei roșu.
SEMINȚELE DE CHIA
Planta „Salvia hispanica” sau chia și-a dobândit acest nume – care înseamnă „uleios” – datorită proprietăților deținute de semințele pe care le produce.
Ele au un conținut bogat în acizi grași esențiali Omega 3, 6 și 9, proteine, vitamine, minerale, fibre, antioxidanți, fiind non-alergene (nu conțin gluten).
Două linguri de semințe de chia conțin: 11 grame de fibre, 4 grame de proteine, 9 grame de grăsimi (din care cinci sunt Omega 3), 18% calciu din DZR (Doza Zilnică Recomandată), 30% mangan din DZR, 30% magneziu din DZR, 27% fosfor din DZR, dar și zinc, vitaminele B1, B2, B3 și potasiu.
Întrucât planta emană un miros care alungă dăunătorii și nu necesită stropiri cu pesticide, semințele ei sunt foarte sănătoase.
Semințele de chia se pot adăuga în diverse preparate: budinci, salate, gemuri, limonade.
Leave a reply →